Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Öt évet fiatalodhat az agya a délutáni sziesztával

2017.01.10. 14:10
Egy rövid délutáni bóbiskolás javít az agyműködésünkön és fejleszti a memóriánkat. Így az a maximum egy óra, ami kiesik munkából, sokszorosan megtérülhet.  

Akár öt évet is fiatalodhat az emberi agy teljesítménye egy rövid ebéd utáni szunyókálás után, állapították meg a közelmúltban az amerikai Pennsylvania Egyetem kutatói. A kísérletben 3000 idősebb kínai emberen tesztelték a délutáni alvás jótékony hatásait. 

A kutatásban résztvevők hatvan százaléka átlagosan egy órát pihenhetett ebéd után, a többieknek viszont ébren kellett maradniuk. Ezután mindkét csoporttal tesztet töltettek ki, és sokkal jobban teljesítettek azok, akik a teszt kitöltése előtt pihenhettek.

Forrás: SINGAPORE PRESS HOLDINGS/SPH EDITORIAL USE ONLY/Desmond Lim

Ugyanakkor a délutáni alvás hossza sem volt teljesen mindegy a teljesítmény szempontjából. A legoptimálisabb alvási idő egy óra volt, azok akik ennél többet vagy kevesebbet pihentek átlagosan hatszor rosszabbul teljesítettek a pontosan egy órát alvóknál. Viszont még így is jobb eredményeik lettek annál a csoportnál, amelyik egyáltalán nem alhatott ebéd után.

Szóval ideje bedobni a délutáni szieszta ötletét főnökünknek, csak növelheti a teljesítményünket. 

(Címlapi kép: Thinkstock)