Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ferenc pápa még mindig nem érti, miért dönt egy nő abortusz mellett

2017.01.12. 10:14
Noha Ferenc pápa érkezésével valamelyest enyhült a katolikus egyáz abortusszal kapcsolatos álláspontja – a papok most már legalább feloldozást adhatnak az abortuszon átesett nőknek –, az egyházfő még mindig nem érti, hogy milyen sokféle kényszer hajszolhatja bele a nőket egy ilyen súlyos döntésbe. 

Szokásos szerdai szertartása alatt Ferenc pápa ismét beszélt a híveknek az abortusz kérdéséről. Prédikációjában azonban kizárólag a nők hiúságára és önzőségére vezette vissza a magzat elvetetésének okát. Egy argentin nőről mesélt, aki azért döntött az abortusz mellett, mert féltette az alakját. 

Szörnyű bűn, és a mai napig bántja a lelkem, ha arra a történetre gondolok, amelyet egy argentin lelkipásztortól hallottam évekkel ezelőtt. Egy jólelkű és csodaszép nő azzal indokolta neki az abortuszát, hogy vigyáznia kellett az alakjára. És mindezt a lehető legnagyobb természetességgel mesélte el. Az ilyen attitűd rossz ösvényre terel benneteket, és boldogtalanná tesz

– tette hozzá a pápa.

Az egyházfő elfelejtett viszont szólni azokról a nőkről, akiknek kényszerűségből kell elvetetniük magzatukat. Például azért, mert olyan szegénységben élnek, hogy nem tudnak több gyereket eltartani, vagy súlyos egészségügyi károsodással születne a magzatuk, esetleg az anya életét is veszélyezteti a terhesség.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A katolikus egyház abortusszal kapcsolatos álláspontja sokat finomodott Ferenc pápa érkezése óta. A papok például már feloldozást adhatnak az abortuszon átesett nőknek, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. De az egyház még mindig súlyos bűnként tekint a terhesség művi megszakítására, valószínűleg ezért is kapcsolta össze beszédében Ferenc pápa a női hiúsággal. 

Tessa Maulhardt, egy haladó szellemiségű, a katolikusok szabad döntését támogató csoport munkatársa a pápa megjegyzéséről így nyilatkozott a Huffington Postnak

Ezek a szavak is azt bizonyítják, hogy a pápánk és a vatikáni egyházi emberek mennyire érzéketlenek a nők valós tapasztalataira. Ferenc pápa mindig is behunyta a szemét, ha a nők helyzetéről volt szó. Ő és a katolikus lelkipásztorok egész életüket cölibátusban töltötték, hasonló férfiak társaságában. Nagyszerű meglátásai vannak bizonyos dolgok vonatkozásában, de a nőkkel kapcsolatban csak elutasítást tapasztalunk.

(Címlapi kép: MTI/EPA-ANSA/Claudio Onorati)