Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem véletlenül születik egyre több óriásbébi

2017.01.12. 10:44
Sokkal több három és fél kilósnál nagyobb csecsemő születik az utóbbi években a fejlett országokban, mint korábban. Az óriásbébitrend viszont nem éppen egészséges.

A minap egy amerikai, Louisianában élő kismama került be a hírekbe azzal, hogy közel hat és fél kilós gyereket szült. A kis Loyalty Grover (aki nem is annyira kicsi) szülei negyedik gyermeke. Az első két gyerek még átlagos, három kiló körüli testsúllyal született, a harmadik már öt és fél kilóval.

„Hármas méretű pelenkát hord, pedig újszülöttként még az egyeset kéne. A legtöbb ruhája három és hat hónapos életkor közötti gyerekeknek készült, de van egy-két ruhadarab, ami szintén jó rá, pedig kilenc hónaposoknak kellene hordaniuk” – mesélte az anya, aki köszöni szépen, több gyereket nem is szeretne szülni.

Komolyabb a probléma

Loyalty Grover különösen nagy csecsemőnek számít, de az eddigi átlagnál nagyobb testsúllyal születő babák tendenciája nélküle is világos. A Lancet orvosi folyóiratban 2013-ban jelent meg egy tanulmány, amelyből kiderül: a fejlett országokban 15 és 25 százalék közötti növekedést tapasztaltak a csecsemők átlagos testsúlyában. Egy 2015-ös kutatás szerint pedig Algériában átlagosan 15 százalékkal nőtt a születő gyerekek testsúlya, ami azzal függ össze, hogy az országban 25 százalékos az anyák elhízási mutatója.

Az elhízott anyák ugyanis nagyobb valószínűséggel szülnek nagyobb testsúlyú gyerekeket. Az óriásbébiknek pedig később is nagyobb valószínűséggel lesz problémájuk az elhízással, arról nem is beszélve, hogy ezeket a gyerekeket jellemzően inkább császármetszéssel szülik meg az anyák. 

Táplálnak egy jól táplált gyereket

Forrás: Image Source/Image Source/Maria Schriber/Maria Schriber

Egy cukorbetegséggel foglalkozó, 2012-es tanulmány szerzője szerint az óriásbébi-tendencia az érintett gyerekeknek és az anyjuknak sem tesz jót, mert a szülésnél, sőt később is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, ha túl nagy a gyerek. Az általános nézet szerint nincs semmi baj azzal, ha szép nagy a csecsemő. Ez azért ennél bonyolultabb – fogalmazott Mary Helen Black.

(Címlapi kép: Cultura Creative/Cultura/©JFCreatives)