Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Olykor egy citrom is segíthet a mellrák kiszűrésében

2017.01.13. 12:12
Egy doboz citrom segítségével észreveheti magán a mellrák legkorábbi tüneteit is. Nem egy újabb csodaszerről, hanem a felismerést segítő, beszédes ábrákról van szó. 

A Facebookon napok óta kering egy doboznyi, photoshopolt citromot ábrázoló kép, amely a posztok alapján több nő életét is megmentette. Eredetileg egy mellrák ellen küzdő jótékonysági szervezet, a Worldwide Breast Cancer számára készítette egy grafikus, Corrine Ellsworth Beaumont. 

Most azért kapta fel a Facebook, mert egy tavaly mellrákkal diagnosztizált nőnek elege lett abból, hogy szivecskéket küldözgetnek neki a szűrés fontosságát szimbolizálva. Erin Smith Chieze posztjában arra kéri a nőket, hogy ne felesleges szimbólumokkal, hanem kézzelfogható, hasznos információkkal segítsék egymást. 2015 decemberében, amikor meglátott egy photoshopolt citromokról készült képet, azonnal tudta, hogy elváltozás van a mellében, és orvoshoz kell fordulnia.

Ekkor még nem voltak tapintható tünetei, de az ábra láttán gyanút fogott. Hamarosan mellrákot diagnosztizáltak nála, de a korai felismerésnek hála még azelőtt kezelést kapott, hogy áttétei keletkeztek volna. 

Tegyétek meg azt a szívességet, hogy játékok helyett elkezdtek ténylegesen is segíteni egymásnak”

– írja Facebook-posztjában.

A mellrák felismerésére készült, photoshopolt citromokon az összes korai elváltozást ábrázolják. Például az esetleges szivárgást, egy csomó kitüremkedését vagy a mellbimbó elváltozását. Ezek sokszor alig észrevhető, fájdalmat még nem okozó apró jelek, azonban komolyabb bajra utalhatnak. Erin Smith Chieze posztja annyira hatásosnak bizonyult, hogy a kép megosztásán túl sok mellrákkal küzdő, bátor nő a saját mellén lévő elváltozásokról is elkezdett képeket posztolni, ezzel is segítve másokat.

A #knowyourlemons kampány azért is nagyon hasznos kezdeményezés, mert 1976 óta világszerte folyamatosan emelkedik a mellrákkal diagnosztizált fiatal nők aránya. És mint a legtöbb daganatnál, itt is kulcsfontosságú a korai felismerés. 

 (Címlapi kép: Dreamstime)