Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Lépjen ki gyorsan a céges levelezéséből!

2017.01.14. 15:49
Az idei évtől Franciaországban törvény rögzíti, hogy az alkalmazottak munkaidőn túl nem kötelesek olvasni céges leveleiket és válaszolni rájuk. De hogyan fajult el annyira a helyzet, hogy külön szabályozást kellett hozni arra, aminek természetesnek kellene lennie? 

A felmérések szerint átlagosan 122 e-mailt kapunk és írunk naponta, ezek jelentős része munkahelyi levelezés. A probléma igazából az okostelefonokkal eszkalálódott, hiszen most már nem kell bekapcsolni a laptopunkat sem, a céges levelek munkaidő után is folyamatosan villognak a telefonunkon. A legtöbb ember pedig úgy érzi, meg kell nyitnia a leveleket, és válaszolnia kell rájuk este, hétvégén is. Ennek több oka is van:

  • a munkaválallók többsége nyomást érez a főnökei részéről arra, hogy munkaidőn túl is mindig elérhető legyen;
  • sokan azt gondolják, hogy kollégái megbízhatatlannak tartják majd, ha nem azonnal válaszol a levelükre;
  • félnek, hogy kihagyják őket a kollégáik valamilyen történésből, ha nem elérhetőek.

Csakhogy az állandó készenlétnek nagy ára van. Az amerikai hadsereggel végzett 2012-es kutatás eredményei szerint  kevésbé voltak stresszesek azok az emberek, akik munkaidőn túl nem nézték a levelezésüket. Sőt, ők másnap pihentebbek és koncentráltabbak voltak a munkahelyükön. Az EKG-vizsgálat viszont erősebb szívdobogást mutatott ki a céges leveleken csüngőknél. Stresszesebbek, fáradtabbak voltak, a munkaidőben pedig gyakran szétszórtak és dekoncentráltak is. 

Forrás: Thinkstock

Az Európai Unió munkaidőt szabályozó irányelve szerint minden embernek jár legalább tizenegy órás, háborítatlan pihenés két munkanap között. Mégis, a legtöbb cég vezetője nem rögzíti belső szabályban a levelezéssel kapcsolatos elvárásokat. Igaz, akad néhány úttörő munkaadó is. A Volkswagen vezetése például 2011-ben bevezette, hogy munkaidőn túl nem küldenek levelet alkalmazottaiknak. Egy egészségügyi tanácsadó cég, a Vynamic szabályzata pedig este tíz és reggel hat óra között, illetve hétvégente tiltja a céges levelezést. 

Mégis a legtöbb munkahelynek nincsenek irányelvei a munkaidőn túl érkezett céges levelek kezelésére, így az alkalmazottaknak sokszor összefolyik a munka- és szabadidejük. A 2017 januárjában bevezetett francia törvény most arra kötelez minden ötven embernél többet foglalkoztató céget, hogy állapodjon meg alkalmazottjaival egy mindenki számára elfogadható levelezési időszakban. A törvény azt is kimondja, hogy minden munkavállalónak joga van a pihenéshez, és senki sem kötelezhető céges levelei munkaidőn túli olvasására. 

 (Címlapi kép: Thinkstock)