Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A horrorbaktérium ellen minden antibiotikum hatástalan maradt

2017.01.15. 11:33
Huszonhat különböző antibiotikummal kezelték azt az amerikai nőt, aki ritka fertőzést kapott el. A kezelések nem hatottak, a nevadai asszony meghalt. Az eset az anitbiotikum-rezisztenciára hívja fel a figyelmet.

A héten jelent meg egy tanulmány egy orvosi szaklapban arról, hogy az antibiotikum-rezisztenciát az egészségügyben dolgozóknak, a kutatóknak és az állami szerveknek is komolyabban kellene venniük. A tanulmány egy őszi eset után született: egy nevadai nő halt bele egy bakteriális fertőzésbe annak ellenére, hogy 26 különböző antibiotikummal kezelték.

A meg nem nevezett, hetven év körüli nő az utóbbi években sok időt töltött Indiában. Néhány évvel ezelőtti utazása során eltörte a jobb combcsontját, ami után fertőzés is kialakult a csontban és a derekánál. A következő két évben többször is kórházba került Indiában.

Azért érdemes próbálkozni az antibiotikummal

Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

2016 augusztusában már otthon, Nevadában vitték kórházba, ahol kiderült, hogy CRE-baktérium fertőzte meg. Ezek a baktériumok a bélre húzódnak rá, és rezisztensek az egyik legelterjedtebb és legbiztosabb antibiotikum-hatóanyagra, emiatt „horrorbaktériumnak” is szokták nevezni a típust.

Hiába kezelték újabb és újabb antibiotikumokkal, a beteg nem gyógyult, mert a baktérium rezisztenssé vált minden antibiotikumra. A héten megjelent tanulmány szerzői szerint a szomorú eset mutatja, hogy az eddigieknél sokkal komolyabban kell venni az antibiotikum-rezisztenciát, amely 2050-re akár évente tízmillió ember halálához is vezethet.

(Címlapi kép: AFP)