Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ne spóroljon a csípős ételekkel, éveket nyerhet velük!

2017.01.17. 12:40
Az elmúlt években több kutatási eredmény is azt látszik alátámasztani, hogy a piros csípős paprikának csupa pozitív hatása van az emberi szervezetre. De hogyan hosszabbítják meg az életünket azok az ételek, amelyektől ég a szánk? 

A legutóbbi kutatás szerint 13 százalékkal csökkent a halálozási arányuk azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztottak csípős pirospaprikát. A vermonti egyetem kutatóorvosai huszonhárom éven át követték nyomon 16 ezer amerikai beteg étkezési szokásait és egészségügyi adatait. A rendszeresen csípős pirospaprikát fogyasztó csoport esetében  21,6 százalékos volt a halálozási arány, szemben a csípős paprikát nem fogyasztók 33,6 százalékával. Hasonló eredményre jutott egy tavaly megjelent nagy kínai felmérés is. 

Az élethosszabbító hatásért a kutatók feltételezése szerint a csípős pirospaprika kapszaicin nevű összetevője felel, amely jótékonyan befolyásolja a véráramlást, illetve segít a zsírlebontásban és az emésztésben. Közvetve a koleszterinszintre és a diabétesz kialakulására is hat, de a tumor terjedését is megállíthatja. További kutatásokra van még szükség ezen a területen, de Benjamin Littenberg, a tanulmány egyik szerzője éppen ezért kifejezetten ajánlja a csípős pirospaprikával készült ételek rendszeres fogyasztását.

(Címlapi kép: AFP)