Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az, hogy mit eszünk, többet árul el a lelkünkről, mint a testünkről

2017.01.20. 13:11
A társadalmi elvárások sokkal jobban befolyásolják étkezéseinket, mint valós biológiai szükségleteink. De nagy ára lehet annak, hogy elfelejtettünk a szervezetünkre hallgatni. 

A tészta és a zsíros ételek hizlalnak, az ananász viszont segít a fogyásban. Csak néhány a neten fellelhető, étkezéssel kapcsolatos milliónyi információ közül, amibe már biztos mindenki belefutott. Az ételekkel kapcsolatos társadalmi előíteletek egész fiatal korunktól fogva belénk ivódnak, és észrevétlenül is alakítják a menünket. Az ideális testképpel kapcsolatos elvárások pedig egyre több embernél vezetnek étkezési zavarokhoz, például bulimiához vagy anorexiához.

Az étkezési zavarokkal foglalkozó amerikai pszichológus, dr. Judith Brisman szerint valójában az a baj, hogy az elménkben lévő, étkezésünkkel kapcsolatos elvárásrendszer teljesen elnyomja a szervezetünk hangját:

Amikor arról beszélünk, hogy mit kellene ennünk, akkor máris figyelmen kívül hagyjuk a testünk vágyait

– mondja a pszichológus.

Pedig velünk született ösztön, hogy a szervezetünk pontosan érzi, mikor milyen típusú ételre van szüksége.

Forrás: Ács Bori

Nem véletlenül kívánunk például hidegebb napokon zsíros, kalóriadús ételeket, míg a nyári hőségben zöldségen és gyümölcsön is gond nélkül elvagyunk egész nap. Persze azért a testünknek is vannak korlátai, és nem árt belevinni némi tudatosságot is az étkezésbe, ha például mindennap csak tésztát tésztával kívánnánk.

A génjeink, a mindennapi stresszhelyzetek és a kulturális szokásaink mind befolyásolják azt, hogy éppen milyen ételeket kívánunk. Az egészséges étkezés kulcsa tehát a pszichológus szerint testünk és elménk összeegyeztetése. 

(Címlapi kép: AFP)