Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Azért menjen szaunázni, mert jót tesz az agyának

2017.01.21. 16:06
Késlelteti a demenciát, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát és a szívroham esélyét – ez derítették ki finn tudósok, miután húsz éven vizsgáltak 2300, rendszeresen szaunázó, középkorú férfit.

 A Kelet-Finnországi Egyetem kutatói kapcsolatot találtak a szaunázás jótékony hatásai és a memóriazavarral járó megbetegedések csökkenése között. 

A tanulmányuk szerint azoknál a férfiaknál, akik legalább négyszer – de inkább hétszer – szaunáznak egy héten, 66 százalékkal ritkábban alakult ki demencia, és 65 százalékkal csökkent az esélyük arra, hogy Alzheimer-kórosak legyenek, mint azoknál az embereknél, akik csak heti egyszer ültek be az izzasztó melegbe. A kutatás során persze egyéb tényezőket, mint amilyen a fizikai állapot vagy a társadalmi-gazdasági helyzet, is figyelembe vettek a kutatók, de ezekkel együttvéve is elmondható, hogy

a szaunázás nemcsak a szívünknek tesz jót, de az agyunknak is. 

Azt már ugyanis egy korábbi kutatásból tudták, hogy szaunázni a szívünknek olyan, mintha rendszeresen egy alacsonyabb intenzitású mozgást végeznénk. A szaunázást követően a vérnyomásunk alacsonyabb lesz, ennek következtében pedig az, aki heti hét napot szaunázik, a minimálisra csökkenti egy szívroham kockázatát.

A Finn Szauna Társaság tagjai egyúttal arról is beszámoltak, hogy nagyon fontos a szaunázás relaxáló funkciója a mindennapos stressz csökkentésében, amelyre szintén szüksége van a szervezetünknek.

Az egyetemen a jövőben a kutatást ki szeretnék terjeszteni nőkre, különböző nemzetiségű emberekre, és életkor szerint is differenciálnák a csoportokat. 

(Címlap:Photo12/Archives du 7e Art/Indigo Film)