Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ne küldjön magának több emlékeztető e-mailt!

2017.01.24. 09:50
Bár elsőre logikusnak tűnik mindent leírni és így emlékeztetni magunkat a teendőkre, valójában könnyebben elsiklik a figyelmünk a dolgok felett, miután papírra vetettük vagy emlékeztető e-mailt írtunk róluk. Egy egészen szokatlan módszer viszont működik. 

Ha valamit nagyon nem akar elfelejteni, rakjon egy szokatlan tárgyat maga elé és az mindig emlékeztetni fogja a feladatára. 

Legalábbis ezt állítják a Harvard viselkedéstudománnyal foglalkozó kutatói, akik a hagyományos cetlis, illetve emlékeztető levelet író módszerrel és szokatlan tárgyakkal is tesztelték kísérleti alanyaikat. A feladat az volt, hogy a kísérletben résztvevők emlékeztessék magukat egy dolláros adomány küldésére egy jótékonysági szervezetnek. Volt, akinek cetlikkel vagy e-maillel, és akadt, akinek egy szokatlan tárggyal, például egy elefántszoborral kellett emlélkeztetnie magát a feladatra.

Míg az előbbi csoport tagjai hajlamosak voltak elfeledkezni az adomány utalásáról, addig a szokatlan tárgyat kapó csoport tagjai hatékonyan tudták figyelmeztetni magukat a szobrocskával. 

Todd Rogers, a kísérletet vezető kutató szerint ez azért van, mert a cetlik és e-mailek könnyen beleolvadnak a környezetükbe, míg egy furcsa kép vagy szobor kizökkenti az emberek figyelmét. Mindössze annyi a feladatunk, hogy erősen koncentráljunk a feladatunkra, amikor emlékeztetőül kiteszünk magunk elé egy furcsa tárgyat, a memóriánk így összekapcsolja teendőnket a tárggyal és ezt később is fel tudjuk idézni magunkban. Egy próbát megér.

(Címlapi kép: AFP)