Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Így módosítja az emberi testet az űrutazás

2017.02.02. 10:38
Izgalmas, science fictionbe illő kutatás zárult le nemrég. A NASA egy egypetéjű ikerpár egyik tagját felküldte az űrbe, a testvére a Földön maradt, aztán megnézték, milyen különbségek adódtak a testükben.

Scott és Mark Kelly egypetéjű ikrek, és mindketten a NASA űrhajósai. 2015 és 2016 folyamán Scott 340 napot töltött az űrben, eközben Mark itthon maradt. Scott utazása előtt, alatt és után is rendszeresen sejt- és vérmintákat vettek a két testvértől. Azt vizsgálták, hogyan változik az űrbeli tartózkodás hatására az emberi test. A változás éppen azért lehetett látványos, mert nagyjából ugyanolyan génkészletű, azonos korú és hasonló élettapasztalatokon átesett emberek voltak a teszt alanyai.

Többek között arra jutottak, hogy az űrben tartózkodó testvér telomerjei, vagyis a DNS-láncokat lezáró kis struktúrák megnyúltak, majd miután Scott Kelly hazatért, visszahúzódtak eredeti méretükre. Az emberi test öregedése során a telomerek folyamatosan egyre jobban összehúzódnak, és a kutatók eddig azt hitték, az űrutazás gyorsítja ezt a folyamatot, az új eredmény ennek a feltételezésnek mond ellent.

Mark Kelly, Scott Kelly és Barack Obama 2016 októberében

Forrás: AFP/Saul Loeb

A másik változás az volt, hogy a DNS-ek folyamatos, kis módosulásait okozó kémiai folyamat, a metiláció nagyon lelassult az űrutazó iker testében. Ez minden bizonnyal a radikálisan megváltozott környezeti hatások és táplálkozási szokások számlájára írható. A két, eddig nyilvánossá tett eredményen kívül még rengeteg információt kinyerhetnek a kutatásból – a NASA egyik munkatársa szerint a valódi adatelemzés még csak most kezdődik.

(Címlapi kép: AFP/NASA/Bill Ingalls)