Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Hatszor gyorsabban nőhet a rákos megbetegedések száma a nőknél

2017.02.03. 11:15
Egy új kutatás szerint a túlsúlyos nők nagyobb veszélyben vannak, mint az elhízott férfiak, ami a rák kialakulását illeti.

Egy brit rákkutatással foglalkozó szervezet legfrissebb elemzése szerint az egészségtelen életmód mindkét nemnél jelentős mértékben megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, de az elkövetkezendő húsz évben nagy valószínűséggel a nők esetében fog extrém módon megemelkedni a rákos megbetegedések száma. A férfiakhoz képest hatszor gyorsabban növekedhet a rákos esetek aránya a nőknél, és ennek oka az elhízásban keresendő.

A túlsúly ugyan minden ember számára kockázatot jelent a rosszindulatú daganatok kialakulásában, de a kövérség az egyik számottevő tényezője a méhnyakrák és a petefészekrák létrejöttének is.

A rákkutatók szerint a jövőben nemcsak a HPV-vírus okozta méhnyakrák, de a szájrák kockázata is jelentősen növekedni fog a nők esetében, és mind a kettő összefüggésben van a felesleges zsírpárnákkal. 2035-re a férfiaknál 0,5 százalékkal, ehhez képest a nőknél 3 százalékkal emelkednek majd meg a daganatos kóros állapotok.

Az elemzés szerint jelenleg a mell-, a prosztata-, a tüdő- és a bélrák a leggyakoribb, és a mellrák kockázata is növekedni fog a következő években. 

Ugyanakkor ezeknek a betegségeknek egy jelentős hányada megelőzhető lenne.   

Sarah Toule, a Rákkutatási Világalap munkatársa szerint az említett leggyakoribb rákos megbetegedések egyharmadát ki lehetne védeni azzal, ha tartanánk a normál, egészséges testsúlyunkat, egészségesebben étkeznénk és többet mozognánk. 

(Címlap: BSIP/LAURENT/CATHY)