Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Akit lekövéreznek, hamarabb megbetegedhet

2017.02.04. 10:38
Jobban ki vannak téve bizonyos betegségeknek azok az emberek, akiket rendszeresen emlékeztetnek a súlyproblémáikra.

Nemcsak arról van szó, hogy rosszul esik a másiknak, ha folyton emlékeztetik őt a súlyproblémáira. Bizonyos betegségek kockázata is nőhet ettől.

Egy friss kutatásban közel kétszáz, elhízással küzdő felnőtt alanyt kérdeztek meg arról, mennyire viseli meg őket, ha a környezetükben élők emlékeztetik őket a kövérségükre. Akik azt válaszolták, hogy rosszul esnek nekik a megjegyzések, nagyobb arányban vannak kitéve komolyabb betegségeknek, mint azok, akik úgy vélik, könnyen feldolgozzák a súlyukra vonatkozó megjegyzéseket.

Az előbbi csoport, tehát akik igazán a szívükre veszik a lekövérezést, háromszor nagyobb valószínűséggel lehetnek cukorbetegek, kaphatnak stroke-ot vagy valamilyen szívbetegséget. Nem is beszélve a logikus mentális következményekről, tehát az önbizalomcsökkenésről, depresszióra való hajlamról, szorongásról.

Forrás: Imaginechina/Zhang tao - Imaginechina/Zhang Tao

A kutatás vezetője, Rebecca Pearl szerint olyan gyakoriak az elhízással kapcsolatos hibáztató, megszégyenítő üzenetek a személyes környezetben és a médiában, hogy az lenne a csoda, ha nem internalizálná ezeket a súlyproblémákkal küzdő emberek jelentős része. Éppen ezért kell nyomatékosítani azt, hogy az elhízás gyakran nem a lustaság vagy a gyenge akaraterő következménye.

A kutatás ezúttal nem vonatkozott a kóros soványsággal küzdőkre, akik viszont gyakran az elhízott embereknél is jobban ki vannak téve a bántó vagy leereszkedő megjegyzéseknek a környezetükben.

(Címlapi kép: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler)