Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A nőknek kevesebbet kellene dolgozniuk (de a férfiaknak is)

2017.02.06. 10:58
Az otthon elvégzett feladatok egyenlőtlen megoszlása miatt nem lenne igazságtalan, ha a nőknek rövidebb munkaheteket iktatnának be.

Az lenne az egészséges, ha a nők nagyjából 34 órát dolgoznának hetente. Ehhez képest a realitás az, hogy a munkavállalók kétharmada – férfiak és nők egyaránt – heti 40 óránál többet, nem ritkán 47 órát dolgoznak.

Legalábbis ez a helyzet Ausztráliában, ahol nyolcezer felnőtt munkavállalót vont be a kutatásába egy állami egészségügyi szervezet. Azt az OECD-országokban mért adatot vették alapul, amely szerint a nők átlagosan napi négy és fél óra otthon végzett munkát is hozzászámolhatnának a munkahelyükön végzett munkához.

Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget csökkenteni lehessen, a férfiak munkaóráiból is le kellene faragni, mert azzal együtt mozog a nők által végzett munka volumene. Az ausztrál kutatás szerint az átlagos heti 41 órát nagyjából 38-ra kellene csökkenteni. 39 óra felett nő a mentális egészségi problémák kockázata. A depresszió és más szorongásos betegségek jelenleg is a leggyakoribb egészségügyi problémák az ausztrál nők esetében, körülbelül évi nyolcmilliárd dollárt kell költeni rá – emlékeztetnek a kutatók.

(Címlapi kép: AFP)