Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A több műszakos munkavégzés csökkentheti a nők termékenységét

2017.02.09. 10:05
Egyre több negatív vonzatát fedezik fel a kutatók a több műszakos munkáknak. Gyakran szenvednek alvászavartól a váltott műszakokban dolgozók. Egy közelmúltbeli kutatás megállapította, hogy az elhízásra is hajlamosabbak lehetnek, most pedig a nők terméketlensége és a rendszertelen munkavégzés között fedeztek fel összefüggéseket. 

Sokkal veszélyesebb dolog beavatkozni szervezetünk cirkadián ritmusába, mint gondolnánk. Ez a belső óránk szabályozza például, hogy korán vagy későn kelő típusok vagyunk, de arra is hatása van, hogy mikor éhezünk meg. A váltott műszakokban dolgozóknál viszont nem tud beállni egy viszonylag fix napirend, hiszen előfordulhat, hogy egyik héten éjjel, a másikon pedig nappal kell dolgozniuk.

Forrás: Thinkstock

A rendszertelen napirend nemcsak alvászavarokhoz és elhízáshoz, hanem a kutatók szerint a nők esetében még terméketlenséghez is vezethet. Az amerikai Harvard Egyetem kutatói tizenegy éven át ötszáz, mesterséges megtermékenyítési programban részt vevő nőt vizsgáltak. A program résztvevői között közel 9 százalékkal kevesebb megtermékenyíthető petesejtjük volt a váltott műszakokban dolgozó és munkájuk során rendszeresen nehéz tárgyakat emelő nőknek.

Bár az ipari termelés folytonosságának kétségkívül hasznos, az orvostudomány egyre több egészségügyi kockázatát fedezi fel a több műszakos munkarendnek. 

(Címlapi kép: Thinkstock)