Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ki mondja meg, hogy mi a szexi?

2017.02.11. 08:45
A vonzalom – nevezzük akár szerelemnek – nemcsak a művészet egyik kedvenc témája, hanem a tudományé is. Nézzük, mire jutottak a kutatások.

Az emberiség teljesen jogosan szeretne valami magyarázatot találni arra, hogy az egyes képviselői miért gabalyodnak össze, mások miért nem, vannak-e a vonzásnak szabályai, és ha igen, mik ezek, mi befolyásolja az intimitás kialakulását, és úgy egyáltalán, mit tartunk szexinek. Így aztán szerencsére sok tudományos kapaszkodót találunk, hogy megértsük, miért tartunk ellenállhatatlannak valakit, és ha valamikor, akkor Valentin-nap környékén ez igazán aktuális és fontos feladvány. Nézzük, mire jutottak a kutatások.

A témában az egyik legfontosabb közhely, hogy a humor szexi. Ez persze bonyolultabb, bár tény, hogy a férfiak és a nők is vonzódnak a humoros emberekhez. Csakhogy nem egyformán. A kutatások legalábbis arra jutottak, hogy a nők vonzónak találják azokat a férfiakat, akik megnevettetik őket, a férfiak pedig azokat a nőket, akik nevetnek a vicceiken. Egy Robert Provine nevű kutató vette a fáradságot, és több mint háromezer társkereső hirdetést böngészett át, amelyek nagyon szépen alátámasztották ezt az elméletet. A nők azt hangsúlyozták, hogy értékelik a humort, míg a férfiak azt, hogy ők maguk humorosak.

Ez persze még nem ad magyarázatot arra a kérdésre, hogy miért találjuk szexinek a humort. Ehhez egy másik vonzó tulajdonságot kell segítségül hívnunk, az intelligenciát. A vicces emberekről ugyanis azt gondoljuk, hogy okosak is, és az okosság szexi. De miért? Nagyon úgy néz ki, hogy az evolúció intézte így. A kutatók most úgy gondolják, hogy a humor az intelligencia felvillantására fejlődött ki az emberekben, az intelligencia pedig sokat nyom a latban a reprodukciós sikereknél. A következtetés az, hogy a nők vonzóbbnak tűnnek, ha nevetgélnek. A férfiak pedig néhány jól irányzott poénnal hívhatják fel magukra a nők figyelmét.

Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Evgenya Novozhenina

De az is lehet, hogy a vonzalom egy egészen banálisnak tűnő tulajdonságra vezethető vissza: arra, hogy a másik embernek szimmetrikus az arca. A szimmetrikus arc ugyanis a tudatunkban a jó egészség bizonyítéka, és ha tudat alatt is, és csak a másodperc töredékéig, de egy ilyen arc látványára végigfut az agyunkon, hogy milyen nagyszerű utódaink lennének.

Ha pedig kissé lejjebb irányítjuk a szemünket, találunk egy újabb fizikai adottságot, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket: a csípő- és a derékbőség arányát. A Texasi Egyetem kutatói álltak elő a következtetéssel, miszerint a férfiak szemében sokkal vonzóbbnak tűnnek azok a nők, akiknek a dereka jelentősen keskenyebb, mint a csípője. Ez az arány ugyanis tudat alatt jelzést küld arról, hogy a nő egészséges és termékeny.

A tudomány szerint nem érdemes titkolni a vonzalmunkat egy másik ember iránt, és a közhiedelemmel ellentétben nem járunk jól azzal, ha játsszuk az elérhetetlent. Ennek alátámasztására elég megdöbbentő számmal állt elő egy kutatás, amely szerint az emberek több mint 90 százalékánál felpörgette a szerelembe esést, ha megtudták, hogy a másik érdeklődik irántuk. A legjobb tudományosan megalapozott stratégia az, ha úgy általában elérthetetlennek mutatkozunk, de a kiválasztott embernek jelezzük, hogy ő a kivétel, iránta nagyon is lelkesedünk.

És ha már elértünk erre a pontra, akkor nem mindegy, hogy miről beszélünk. Arthur Aron, a New York-i Állami Egyetem pszichológusa, akinek a romantikus kapcsolatok kialakulása az egyik szakterülete, állított össze egy 36 kérdésből álló listát, amelyen ha két ember nagyjából egy óra alatt végigmegy, akkor olyan közel kerül egymáshoz, mint amit más körülmények között csak többheti, -havi vagy akár -évi beszélgetés tenne lehetővé. A személyes információk megosztása ugyanis a kapcsolódás erős érzését hívja elő az emberekben. Aronnak ezzel a kérdéssorral sikerült vadidegen emberek között olyan intim kapcsolatot létrehoznia alig egy óra alatt, hogy a beszélgetés végén a 30 százalékuk azt mondta, még a legközelebbi barátaikat sem ismerik ilyen jól.

A kérdéssornál gyorsabban is el lehet intézni azonban a szerelembe esést: a Massachussettsi Egyetem pszichológusa, Joan Kellerman szerint ehhez mindössze arra van szükség, hogy két ember két percen át egymás szemébe nézzen. Az a 72 egymást nem ismerő ember, akikkel elvégezte a kísérletet, később olyan szenvedélyes szerelemről és vonzalomról számolt be a másik iránt, amit minden Valentin-napozó megirigyelhet.

(Címlapi kép: AFP)