Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Apró drónokkal helyettesítenék a pusztuló méheket

2017.02.11. 13:13
Japán tudósok már dolgoznak a mesterséges megporzáson.

Jó tíz éve indult a para a rejtélyes méhpusztulás miatt, amelynek keretében a világ méhállományának 20 százaléka eltűnt. A tudósok azóta is találgatják, mi okozhatja a drasztikus pusztulási hullámokat, és hogy lehetne megelőzni a faj teljes kihalását. Ez ugyanis nemcsak a méztermelést fenyegetné, a méhek nélkül akár az összes élelmiszerünk egyharmadát is elveszíthetjük: a gyümölcsöket, a lekvárt, és az ökológiai folyamat végeredményeként a narancs, alma, kávé, mandula, csokoládé is akár a múlt homályába veszhet.

Előremenekülnek

Pár japán tudós viszont inkább előremenekül, és olyan távirányítású drónok kifejlesztésén dolgozik, amelyek elvégezhetnék a méhek létfontosságú munkájának, a megprorzásnak egy részét. A virágport egy különleges, ragacsos folyadék segítségével szállítanák tovább a többi növényre. Ezt az anyagot véletlenül állította elő Eijiro Miyako kémikus, aki egy olyan folyadékot szeretett volna kifejleszteni, amely hatékonyan vezeti az áramot. Ebben ugyan kudarcot vallott, azonban később észrevették, hogy az anyag még nyolcévnyi tárolás után is ugyanúgy ragad, mint új korában. Így került képbe a megporzás projekthez. Az egyik drónt már akcióban is láthatjuk, amint épp virágport gyűjt be:

Jé, virág!

Persze a szerkezet egyelőre emberi irányítást igényel, így még nem lenne képes beugrani a méhek helyére. A csapat szerint egy olyan program kifejlesztése lehet a következő lépés, amely képes felismerni a megporzásra váró virágokat, ezzel önműködővé téve a kis robotméheket. Azért mi – menthetetlen nosztalgikus alkatokként – szívből reméljük, hogy sikerül megmenteni az igaziakat is.

(Címlapi kép: AFP)