Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ki tudja szúrni a munkahelyi románcokat?

2017.02.14. 19:50
Tudta, hogy mi vonzotta Diane Keatont Woody Allenben? Mire tanította iszonyú erotikusan Lauren Bacall Humphrey Bogartot? Kik azok a sztárok, akiknek a szakítása is külön filmet kapott? Minden ilyesmire fény derül Valentin-napi összeállításunkból.

Humphrey Bogart és Lauren Bacall

Mikor jöttek össze? 1944-ben, ekkor forgatták a Szegények és gazdagok című filmet, amely hasonló a Casablancához, és nagyjából ugyanolyan jó, mégsem vált belőle akkora kultuszfilm. Bogart negyvenöt éves volt, Bacall húsz – a film rendezője, Howard Hawks szerint Bogart Bacall filmbeli karakterébe szeretett bele, és rávette, hogy egy egész életen át azt a szerepet játssza. Itt egy jelenet, amelyben Bacall megkérdezi Bogartot, ugye tudja, hogyan kell fütyülni.

Meddig voltak együtt? Humphrey Bogart haláláig, 1957-ig. Előtte még három másik filmet is készítettek együtt, a Hosszú álom, a Sötét átjáró és a Key Largo is becses klasszikusok.

Woody Allen és Diane Keaton

Mikor jöttek össze? Allen és Keaton egy kicsit kilógnak a sorból, mert nem filmforgatáson, hanem a Játszd újra, Sam! című színdarab próbáin találkoztak, 1968 végén. A darabot Woody Allen írta, a Broadwayn és a későbbi filmváltozatban is Keaton és ő játszották a főszerepeket. A színésznő elmondása szerint Allenben a humora és a külseje vonzotta leginkább.

Meddig voltak együtt? Nagyjából 1974-ig, de már előtte két évvel különköltöztek. Diane Keaton a hetvenes években Woody Allen első számú múzsájává vált, hat filmet forgattak együtt az évtizedben, köztük az Annie Hallt, részben saját kapcsolatuk alapján. Ez mutatja, hogy a szakítás után is barátok maradtak. Keaton később más filmbeli partnereivel is összejött, például Warren Beattyvel és Al Pacinóval, Allen pedig Mia Farrow-ban találta meg következő partnerét filmjeiben és a magánéletben is.

Woody Allen és Diane Keaton a Szerelem és halál című filmben

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Rollins-Joffe Productions/Rollins-Joffe Productions

Susan Sarandon és Tim Robbins

Mikor jöttek össze? A Baseball bikák című sportfilm forgatásán, a nyolcvanas évek végén. Sarandon játszotta a történetbeli baseballcsapat legnagyobb rajongóját, aki több játékossal is közelebbi kapcsolatba került már, és éppen a Robbins által játszott tehetséges fiatalt karolja fel. Hamar rájön azonban, hogy inkább Kevin Costner kell neki – a valóságban viszont Sarandon és Robbins párosa vált be.

Meddig voltak együtt? 2009-ig, vagyis több mint húsz évig voltak együtt. Két fiuk született. A pár politikai szerepvállalásáról is híres volt Hollywoodban, Sarandon pedig férje rendezői ambícióit is támogatta, szerepet is vállalt Robbins Broadway, 39. utca című filmjében.

Susan Sarandon és Tim Robbins a Baseball bikák című filmben

Forrás: AFP

Nicole Kidman és Tom Cruise

Mikor jöttek össze? Nicole Kidman a nyolcvanas évek legvégén érkezett Hollywoodba, és első amerikai filmszerepében rögtön Tom Cruise-zal hozta össze a sors. A Mint a villám forgatásán össze is jöttek, és a kilencvenes évek első számú sztárpárjává váltak. Két gyereket fogadtak örökbe, és együtt játszottak a Túl az Óperencián és a Tágra zárt szemek című filmekben is – utóbbira szokás a szakításuk emlékműveként is utalni.

Meddig voltak együtt? 2001-ben váltak el, Kidman igazán ezután tudott kibontakozni színésznőként. A Cruise–Kidman-páros számos filmjét érdemes a magánéleti változásaik, hollywoodi sztárstátuszuk felől is értelmezni. Kidman filmjeiben például megjelenik a gyerek utáni vágy és az abortusz témája (Más világ, Születés), vagy a kilépés a férfiak árnyékából (A szépség és a szőr), amelyek összefüggésbe hozhatók Tom Cruise-zal kötött házasságával. 

Nicole Kidman és Tom Cruise a Mint a villám című filmben

Forrás: The Picture Desk/n/a/Stephen Vaughan

Reese Witherspoon és Ryan Phillippe

Mikor jöttek össze? A Kegyetlen játékok című erotikus thriller forgatásán, 1998–99 környékén, habár Witherspoon és Phillippe már előtte is ismerték egymást. A tiszta lelkű, ártatlan és naiv diáklányt alakító Witherspoon és a csábító, először a lányhoz egy fogadás miatt közeledő Sebastiant játszó Phillippe között abszolút működött a vásznon a kémia, így nem is annyira lepődtünk meg, amikor 1999-ben, a film debütálása után a két színész összeházasodott. Két gyerekük született. 

Meddig voltak együtt? Hollywood egyik legszebb szerelmespárja nyolc évig bírta, Ryan Phillippe szerint az lehetett az oka annak, hogy végül tönkrement a kapcsolatuk, hogy túl fiatalon jöttek össze, és az amerikai filmipar közegében „túl sok volt a zaj körülöttük”. Rossz nyelvek szerint ez a zaj különböző nőkben öltött testet, például Abbie Cornish ausztrál színésznőben. Állítólag a válás után is sikerült megőrizniük a baráti viszonyt egymás között, azóta Ryan Phillippe-nek és Reese Witherspoonnak is már egy-egy újabb házasságból vannak gyerekeik. 

Penélope Cruz és Javier Bardem

Mikor jöttek össze? 2007-ben a Vicky Cristina Barcelona forgatásán habarodtak egymásba. Bár sokaknak az egész Woody Allen-filmből csak Penélope Cruz és Scarlett Johansson emblematikus, sötétkamrás csókja maradt meg, a nőcsábász festőt, Juan Antoniót alakító Javier Bardem és az exnejét játsszó Cruz közös jelenetei voltak a film legviccesebbjei. Az itt ábrázolt kapcsolatuk egyszerre volt hisztérikus, tüzes, reménytelen, de mégis végérvényes.

Meddig voltak együtt? Love storyjuk szerencsére még nem ért véget. Nagyon régóta ismerik már egymást (először 1992-ben a Sonka, sonkában hozta őket össze az áldásos dramaturgia), és úgy néz ki, hogy a régi ismeretség gyümölcse a kiegyensúlyozott kapcsolat. Tavaly házasodtak össze a Bahamákon szűk családi körben.

Forrás: AFP

Dev Patel és Freida Pinto

Mikor jöttek össze? A Gettómilliomos két főszereplője a nyolc Oscar-díjat nyert film forgatásán ismerkedett meg egymással 2008-ban. Dev Patel akkor 18 éves volt, és ő játszotta a Legyen Ön is milliomos! indiai változatában azt a nyomorban felnőtt fiút, aki egymás után ostromolta a milliós kérdéseket. Szerelmét, a film másik főhősét pedig az akkor 24 éves Freida Pinto alakította. 

Meddig voltak együtt? Hat évig jártak, 2014-ben váltak külön útjaik. Pontosan nem tudni, hogy mi vezetett a szakításukhoz, de talán közrejátszott az is, hogy míg Freida Pinto inkább megmaradt az indiai filmiparnál (Trishna, Desert Dancer), addig Dev Patel a nyugati filmek felé fordult. Patelt Danny Boyle mozija után láthattuk még a Keleti nyugalom – Marigold Hotelben, a Chappie-ben, és az idén szintén Oscarra jelölt Oroszlán főszerepe is az övé lett. A most 27 éves színész egyébként barátsággal gondol vissza volt kapcsolatára; egyszer azt nyilatkozta, hogy Freidát igazán nagylelkű, türelmes embernek tartja, aki mind a mai napig az egyik legnagyobb hatással volt rá az életében.

Tenki Réka és Csányi Sándor

Mikor jöttek össze? 2010-ben, a Poligamy forgatását követően. Szerepük szerint is egy párt játszottak Orosz Dénes vígjátékában (pontosabban Tenki alakította a főhős barátnőjének egyik inkarnációját), és úgy néz ki, hogy a moziban látott vonzalomnak bőven volt valóságalapja. 2012 augusztusában Balatonszárszón házasodtak össze. 

Forrás: Skyfilm

Meddig voltak együtt? Azóta sem akarnak kigabalyodni kapcsolatukból, sőt még erősebbre fűzték a szálakat: 2014-ben megszületett első közös gyerekük, Luca is. Csányi Sándornak egyébként egy korábbi, három évig tartó házasságából, Pokorny Lia színésznőtől is van egy fia. 

(Címlapi kép: Collection Christophel/Warner Bros. / Stanley Kubrick Productions)