Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Emlékezni akar? Vegyen mély levegőt!

2017.02.17. 11:14
A belégzés segíti az emlékezést és az érzelmek felismerését.

Azt eddig is tudtuk, hogy a szaglásnak köze van a memóriához, és egy-egy illat bármikor eszünkbe juttathat régi emlékeket, amelyek valamilyen módon kötődnek hozzá. Egy új kutatásból azonban kiderült, hogy nemcsak a szaglás, hanem már önmagában a belégzés is stimulálja a memóriánkat, és az érzelmeket is jobban felismerjük általa. Persze csak akkor, ha az orrunkon keresztül vesszük a levegőt, és jó mélyeket szippantunk.

Az agy távirányítója

A kísérlet során különféle portrékat mutattak a 60 alanynak, és azt vették észre, hogy sokkal jobban felismerik az azokon szereplő érzelmeket, ha épp az orrukon veszik a levegőt közben. Azt is nagyobb százalékban tudták felidézni, mi szerepelt egy képen, ha belégzés közben látták.

A kutatók arra jutottak, hogy a nazális légzés egyfajta távirányítóként működik, amelyik egyfelől közvetlenül stimulálja az agyunk illatok feldolgozásáért felelős központját, ám közben áttételesen hat az érzelmi és a memoriaközpontra is. Ebből következik, hogy a megfelelő légzéssel tehát serkenteni tudjuk az agyunk működését. Nem véletlen, hogy akkora hangsúlyt fektetnek a légzéstechnika tökéletesítésére a keleti kultúrákban és a nagy koncentrációt igénylő foglalkozásokban is.

(Címlapi kép: AFP)