Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem kell tragédiaként megélni a depressziót

2017.02.18. 10:57
A pszichológusok definíciója szerint a minimum két héten át tartó, alvás-,étkezési és koncentrációs nehézségekkel járó lehangolt időszak már depressziónak nevezhető. Egy új kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú távon jobb megélni a mélypontokat, mint gyógyszerekkel elnyomni a tüneteket. 

A modern világban szinte vírusként terjed a depresszió. Csak az Egyesült Államokban tizenhat millió ember szenvedett tőle 2015-ben, egyúttal erre volt visszavezethető a legtöbb haláleset is. A szakemberek szerint 2020-ra az antidepresszáns gyógyszerek forgalmazása meghaladhatja a tizenhat billió dollárt. 

Ugyanakkor a pszichológusok egy része állítja: a gyógyszerek csak a tüneteket enyhítik, a kiváltó problémát azonban nem szüntetik meg. Egy közelmúltban megjelent tanulmányában Matthew Huston pszichológus pedig egyenesen amellett  érvel, hogy a depressziós időszakoknak kulcsszerepe van a múltban történtek feldolgozásában és a problémás időszakok magunk mögött hagyásában. Közben pedig fontos dolgokat tudunk meg saját magunkról, amik a későbbiekben még hasznunkra lehetnek a hasonló depressziós időszakok elkerülésénél.

S

Forrás: Image Source/Image Source/Rob Lewine/Rob Lewine

 

Huston szerint éppen ezért nem kell tragédiaként megélni a depresszióval járó étvágytalanságot, dekoncentráltságot vagy alvásproblémákat. Mindössze arról van szó, hogy az agyunk egy másik üzemmódba kapcsolt és nagy erőkkel dolgozik egy komplex probléma megoldásán. Gyógyszerek helyett Huston szerint sokkal többet segíthet a célzott terápia, ahol egy szakemberrel a problémák gyökereit lehet feltárni. De az emberek többsége idővel maga is túllendül a nehéz időszakon. Általában lelkileg megerősödve és mélyebb önismeret birtokában.

(Címlapi kép: AFP)