Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nagyon kis dolgokon múlik egy párkapcsolat sikere

2017.02.18. 11:48
A férfi élete legstresszesebb munkanapja után fáradtan zuhan le a kanapéra. Pár perccel később barátnője is hazaér és feldobva kérdezi partnerétől, hogy látja-e, milyen szép az idő. A párkapcsolatok működését hosszú ideje tanulmányozó pszichológus, John Gottman szerint leginkább az ehhez hasonló szituációk kezelésén múlik egy kapcsolat sikere. 

A fenti példából kiindulva Gottman szerint a férfi nyugtázhatja egy puszta igennel barátnője megállapítását, de kimerültségén erőt véve lelkesedést is mutathat, és javasolhat egy sétát. Ezek a lehetséges pozitív kimenetelek. Rosszabb esetben viszont ignorálhatja a megjegyzést, vagy egyenesen barátnőjére támadhat azzal, hogy miért nem veszi észre, mennyire fáradt. 

A pszichológus szerint a mindennapokban valamennyien érzelmi kinyilatkoztatásokat teszünk, amikkel kódolt elvárásokat és vágyakat fogalmazunk meg a partnerünknek. A kapcsolat sikere hosszú távon azon múlik, hogy a másik mennyire képes ezeket a jeleket észrevenni és pozitívan reagálni rá. Például egy séta kezdeményezésére vagy este az ágyban a másik átkarolására. Gottman hat évig tartó kutatásának eredménye szerint azok a párok akik sokáig együtt maradtak, a közösen eltöltött idő 86 százalékában képesek voltak pozitívan reagálni egymás megnyilvánulásaira. Míg azoknál, akik elváltak, mindössze 36 százalékos volt ez az arány. 

(Címlapi kép: AFP)