Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Adele az étcsoki-vörösbor diétára esküszik

2017.02.19. 10:51
Lankadatlan a népszerűsége egy, leginkább a brit diétázók körében csodaszernek tarott fehérjének, amely az étcsokiban és a vörösborban is nagy mennyiségben megtalálható. Adele is rajongója lett a sirtuin proteinekben gazdag étrendnek, de azért nem árt óvatosan lelkesedni érte. 

A sirtfood diet, azaz a sirtuindiéta támogatói azt hangsúlyozzák, hogy a fehérjék egy fajtája, a sirutin proteinek jótékonyan szabályozzák a zsír és a glükóz anyagcseréjét a szervezetünkben, így nagy mennyiségben való fogyasztásukkal a testünk több kalóriát tud elégetni. Sőt az is elképzelhető, hogy ezeknek a szerves makromolekuláknak még öregedésgátló hatásuk is van, legalábbis az állatokon végzett megfigyelések ezt támasztják alá. Így aztán az olyan ételeket, amelyek az említett fehérjében gazdagok – mint a vörösbor, az étcsoki, a citrusfélék, a garnélarák vagy a kelkáposzta – bátran fogyaszthatjuk a diéta gyakorlói szerint. 

Erről bővebben a tavaly megjelent könyvükben Aidan Goggins és Glen Matten írtak, és azóta a könyvük bestseller lett, a sirtuin proteineken alapuló diétájuk pedig jelenleg a túlysúlyos emberek utolsó mentsvára Angliában. Állítólag Adele-nek is ezt a diétát javasolta a személyi edzője, aki köztudottan elkötelezett híve Goggins és Matten módszerének. 

Egyelőre még nem bizonyították, hogy a diéta nem működik, vagy hogy valójában káros a szervezetünkre, de a szakemberek azért óvatosságra vagy legalábbis kritikus hozzáállásra intenek a csodafehérjével kapcsolatban. A legfontosabb, amit érdemes figyelembe venni David Levitsky, a Cornell Egyetem táplálkozástudománnyal foglalkozó kutatója szerint, hogy az, hogy a sejtek szintjén több kalóriát tudunk elégetni az említett proteinek mennyiségének növelésével, még nem jelenti azt is, hogy az az egész testünkre nézve hatékony vagy egészséges lenne. Előfordulhat, hogy drasztikusan és károsan felborítja az anyagcserénket a sirtuindiéta.

A Huffington Post hozzáteszi, hogy ugyancsak nem egészséges a Gogginsék könyvének ajánlása, miszerint a fogyókúra első fázisában csak maximum 1000 kalóriát lehet a szervezetünkbe vinni. Holott – írja a lap – még a súlyvesztéshez is naponta legalább 1500-1600 kalóriára van szükségük a nőknek, a férfiaknak pedig 2000 kalóriára. 

Korábban a bordiétáról, és az azzal kapcsolatos tévhitekről mi is írtunk

(Címlap: Getty Images for NARAS/2017 Getty Images/Kevin Winter)