Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kampány indul a kórházi fertőzések visszaszorításáért

2017.02.21. 09:50
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kampányt indít a kórházi fertőzések elleni fellépés érdekében. Egyrészt arra kérik az embereket, hogy akinek van rossz élménye a témával kapcsolatban, az mindenképpen ossza meg negatív tapasztalatait, másrészt felszólítják az ÁNTSZ-t, hogy folytasson le soron kívüli ellenőrzéseket az érintett intézményekben.

Ideje feltárni a kórházi fertőzések okait, és ideje véget vetni annak, hogy a fertőzésekkel járó eseteket nem követik szankciók. Ezért a TASZ jogvédő szervezet egy olyan kampányba fog, amelynek az lenne a célja, hogy az ÁNTSZ-t – az egészségügy ellenőrző szervét – minden esetben rávegye a szabálytalanságok és fertőzések kivizsgálására. 

Ezen az oldalon gyűjtenék össze az érintett betegek panaszait; arra kérik az embereket, hogy osszák meg negatív tapasztalataikat, ezzel is láthatóvá téve, hogy tömegek érintettek az ügyben. A TASZ jogsegélyszolgálatára egyébként eddig is szép számmal érkeztek panaszok a kórházi fertőzések miatt, és a jogvédők most ezeket küldik el csoportosítva, név nélkül az ÁNTSZ-nek.

A kampány célja, hogy az állami szerv a konkrét ügyek alapján folytasson le ellenőrzéseket és ha kell, szankcionáljon

– írják. 

Asbóth Mártonnak, a TASZ betegjogi és önrendelkezési programvezetőjének állítása szerint, bár a kórházi fertőzésekért kártérítést a betegjogi rendszeren belül is lehetne igényelni, de mivel a „betegjogi panaszt a kórház vezetője vagy fenntartója bírálja el, vagyis nem egy független intézmény, a kártérítési perek évekig húzódnak, drágák, és nagyon nehéz bizonyítani a kórházi fertőzés tényét”, ezért látják szükségét, hogy az ÁNTSZ-hez forduljanak.

(Címlap: MTI/szigetváry Zsolt)