Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A sok ülés vagy az állás károsabb?

2017.02.22. 15:38
Nagyjából húsz éve folyik a különböző kutatási eredményekkel is alátámasztott vita arról, hogy mennyire káros az egészségre a sok irodai ülés. Erre válaszul néhány éve az Egyesült Államokban számos cég bevezette irodai dolgozói számára az álló munkaállomásokat, aminek hatására most meg azon megy a tanakodás, hogy egészséges-e napi nyolc órát állni. 

Rossz testtartás és vérkeringés, meggörbült gerinc. Ezek szólnak például a sok irodai ülés ellen. Ha viszont nyolc órát állunk a pultra helyezett laptopunk előtt, akkor meg visszeres lábak és fizikai kimerülés fenyegethet. A Mashable egy hosszú cikkben vette sorra a különböző, sokszor egymásnak is ellentmondó kutatási eredményeket arról, hogy állni vagy ülni érdemesebb-e az irodában.

Az üléspártiak szerint például a nyolcórás állás láb- és hátfájáshoz, visszeres lábakhoz, terhes nők esetében pedig vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethet. Az állva dolgozást támogató kutatók viszont arra találtak bizonyítékot, hogy a sok ülés dibéteszt, keringési zavarokat és áttételesen rákbetegséget is okozhat.

Az Egyesült Államokban már számos iroda bevezette dolgozói számára az álló munkaállomásokat, ugyanakkor ez a vita még korántsem eldöntött. Ezért érdemes megfontolni a kevésbé radikális kutatók tanácsát, akik egyelőre a két testhelyzet kombinálását javasolják. Félóránként egy felállással és némi sétával az irodában egészen biztosan nem lőhetünk mellé. 

(Címlapi kép: AFP)