Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Már-már zavarba ejtően egyszerű a hosszú élet titka

2017.02.23. 13:47
A londoni Imperial College kutatása szerint bár már kis adagban is jótékony hatással van a szervezetünkre, ha zöldséget és gyümölcsöt eszünk, de minél többet fogyasztunk belőlük, annál jobb. Ha naponta tíz darab kerül a tányérunkra az áldásos növényekből és termésekből, még az életünket is meghosszabbíthatjuk.

A kutatók szerint, ha az emberek betartanák, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből naponta összesen tízszer fogyasszanak (egy adag 80 grammnak, tehát egy kisebb banánnak, vagy mondjuk, három púpos evőkanál spenótnak felel meg), akkor csökkenteni lehetne a koraszülöttek halálozási arányát, mert jelenleg ez a szám nagyon magas, körülbelül 7,8 koraszülött csecsemő hal meg minden évben.

A londoni szakemberek által ajánlott diéta továbbá nagy valószínűséggel csökkentené a rák és a szívroham kockázatát is, ezzel megnövelve az élethosszunkat. Szerintük a zöld színű zöldségekkel, mint a spenót, a sárga színűekkel, mint mondjuk a sárga kaliforniai paprika, és a keresztes virágú zöldségekkel, tehát például a karfiollal lehet a növények közül a leghatékonyabban védekezni a rák ellen. Míg az alma, a körte, a citrusfélék, a saláták inkább az érrendszeri betegségek megelőzésében fontosak.

Az International Journal of Epidemiology szaklapban publikált tanulmány szerint

a naponta megevett 200 gramm zöldség és gyümölcs az érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét 13 százalékkal csökkenti, ha viszont 800 gramm/napra növeljük a bevitt adagot, akkor a betegségek kockázatából 28 százalékot faraghatunk le. 

Ugyanezekkel a számokkal a rák kialakulásának lehetősége 4 és 13 százalékkal csökkenhet a kutatók által javasolt étrend szerint, a koraszülöttek halálozási aránya pedig 15, valamint 31 százalékra eshet vissza.

Állításuk hátterében az áll, hogy a zöldségek és gyümölcsök rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amelyek a DNS-ben lévő káros elváltozásokat akadályozhatják meg, ugyanakkor a zöldségek, gyümölcsök a vérnyomásra, a koleszterinszintre és az immunrendszerünkre is igen pozitív hatással vannak. Csakhogy hiába köztudott dolgok ezek, az emberek többsége valahogy mégis nehezen veszi rá magát arra, hogy nagy mennyiségben egyen ezekből a növényekből. A WHO ajánlása szerint a napi minimum 400 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztása lenne, de például Nagy-Britanniában három emberből csak egy tartja a szükséges minimumot.  

(Címlap: AFP/Tobias Schwarz)