Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Férfi vagyok. Mihez kezdjek a nőnappal?

2017.03.08. 08:59
A nemzetközi nőnapra az elmúlt száz évben rengeteg réteg rakódott, így nehéz meglátni a lényeget. Segítünk. 

Megkövetel némi továbbgondolást, hogy a nemzetközi nőnapra ne csak mint egy olyan alkalomra tekintsünk, mint ami fellendíti a virágárusok bizniszét. A férfiak egy részét akár pánikközeli állapotba is sodorhatja, ha a kötelező körökön – virág, bonbon és kb. ennyi – bármi mást kezdeniük kell ezzel a nappal. Pedig rengeteg a lehetőség ebben az ünnepben.

Március 8. jelképe annak a harcnak, amelyet nők tömegei vívtak meg világszerte a jogaikért és a nemek közötti egyenlőségért, és remek emlékeztető arra, hogy ennek a küzdelemnek még nincs vége. Szerencsére a férfiak is rengeteg dolgot tehetnek, hogy méltóképpen megünnepeljék ezt a jeles napot – persze anélkül, hogy leereszkedő, atyáskodó hangnemben tennék. Itt van néhány ötlet arra az esetre, ha ki akarnák fejezni a tiszteletüket a nők iránt, vagy csak úgy tenni szeretnének valamit a nemek közötti egyenlőség érdekében.

  • Például segíthetnek a nőknek szembeszállni azokkal a nemi sztereotípiákkal, amelyek visszarántják, esetleg sarokba szorítják őket, hogy felgyorsuljon a folyamat, amely áthidalja a nemek közötti szakadékot a munkaerőpiacon, a fizetések és a vezetői pozíciók terén.
  • Elmerülhetnek a történelemben. Konkrétan a nemzetközi nőnap történetében, az ünnep múltja ugyanis rengeteget elárul arról, hogy egyáltalán miért volt szükség egy ilyen napra, és mi az, amiért még ma is fontos – a gesztusokon és a rutinszerű köszöntéseken túl. A nemzetközi nőnap ugyanis nemcsak a nők (sokszor figyelmen kívül hagyott) létezésének az elismeréséről szól, hanem azokról a teljesítményekről és azokról a harcokról is, amelyeket a nők elértek és megvívtak. Az első nemzetközi nőnapot 1909-ben ünnepelték, ezzel tisztelegtek a New York-i textilmunkások egy évvel korábbi sztrájkja miatt, amelyet a borzasztó munkakörülmények miatt szerveztek. Nagyon sok munkahelyen még mindig nem jó nőnek lenni.
  • Elmerülhetnek a jelenben. A körülmények nemcsak a múlt század elején adtak okot a tiltakozásra, hanem ma is: a nők a nemük miatt sok területen és sok élethelyzetben még ma is hátrányban vannak. Az ENSZ adatai szerint például a világ szinte minden országában diszkriminálják őket, és nem véletlen az sem, hogy a szegények 70 százaléka nő. Minden harmadik nőt ér valamiféle szexuális bántalmazás vagy erőszak. A diszkriminatív bérkülönbségeket pedig még azokban az országokban sem sikerült felszámolni, ahol egyébként a legközelebb kerültek a nemek egyenjogúságához. A férfiak már azzal sokat tehetnek, ha felismerik, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a nőknek a nemük miatt, ha pedig tesznek is azért, hogy ezek a nehézségek enyhüljenek, máris értelemmel töltik meg a nemzetközi nőnapot.
  • Megismerhetik a női teljesítményeket. Mikor olvastak utoljára női szerzőt? Mikor néztek filmet női rendezőtől? Mikor szurkoltak egy női sportolónak? Mikor szavaztak utoljára női politikusra? Ezek mind olyan tevékenységek, amelyekhez nem kell sem virág, sem bonbon, mégis nagyon sokat számítanak.
  • Nagyon sokféle szervezet foglalkozik még mindig azzal, hogy a nők helyzete javuljon: a családon belüli erőszak túlélőitől kezdve a hajléktalan nőkön át a tudományos pályán boldogulni próbáló női kutatókig sokféle élethelyzetben és küzdelemben próbálnak meg segíteni nekik. És nyilván jó néven vesznek minden jelképes és konkrét támogatást. A nemzetközi nőnapon például lehet böngészni közöttük, és segíteni a munkájukat.
  • Körülnézhetnek a világban. Lánynak születni még ma is rengeteg országban annyit jelent, mint hátránnyal születni. Vannak olyan helyek, ahol egy lány sokkal nagyobb eséllyel számíthat arra, hogy szexuálisan zaklatni fogják, mint arra, hogy iskolába járjon. Jó tudni, hogy milyen világban élünk, mert rögtön kiderül, hogy a nemzetközi nőnap jelentősége túlmutat a virágokon. És hogy rengeteg még a tennivaló.

(Címlapi kép: AFP)