Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Sokkal többen vagyunk függők, mint gondolnánk

2017.03.08. 10:21
Nem szabad alábecsülni a digitális függőség hatását az emberi lélekre – véli Adam Alter, a New York University professzora és a digitális függőségről szóló új könyv, az Irresistible (Ellenálhatatlan) című könyv szerzője. De miért ártalmas az emberi pszichére a függés az okostelefonoktól, videójátékoktól és a közösségi médiától?

A témával foglalkozó pszichológus professzor becslései szerint a világ fele potenciális digitális függő. Adam Alter kutatásai szerint a közösségi oldalak túlzásba vitt pörgetése, a videójátékozás vagy az okostelefonozás hosszú távon a drog- vagy alkoholfüggés hatásaihoz mérhető. Súlyos esetben kihat az emberek fizikai és lelki állapotára, leépíti szociális kapcsolataikat, sőt még az anyagi helyzetüket is romba döntheti. 

A pszichológus professzor arra is figyelmeztet, hogy szinte bárki függővé válhat élete egy szakaszában. A videójátékok, okostelefonok megtervezését hosszas tesztelés előzi meg, hogy kellően ellenálhatatlanok legyenek a felhasználók számára. Van, akinél a magány, másnál önbizalomhiány vagy éppen egy munkanélküli időszak váltja ki a túlzott vonzódást. Ebből a viselkedési függésből később éppen olyan nehéz megszabadulni, mint a köztudatban ismertebb függősegektől, például a drogoktól, a cigarettától vagy az alkoholtól. 

(Címlapi kép: AFP)