A sok cukor tényleg szétrohasztja az agyunkat?
2017.03.12. 12:31
A kutatók szoros összefüggést találtak a magas vércukorszint és az Alzheimer-kór kialakulása között. A túl sok cukorbevitel miatt a vércukorszintet szabályozó legfontosabb enzim megrongálódhat és hosszútávon gyulladásszerű tüneteket idézhet elő az agyban, ami aztán az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

Az Alzheimer-kór jelenleg 46 millió embert érint a Földön. A Bath-i Egyetem kutatói most szoros összefüggést fedeztek fel a cukorbevitel és a betegség kialakulása között, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ésszerű diétával jó esély van a betegség megelőzésére.
A cukrot eddig jobbára az elhízással és a diabétesz kialakulásával összefüggésben emlegették a kutatók, kevésbé volt ismert az agyra gyakorolt hatása. A kutatók most demens emberek agyát vizsgálva jöttek rá az összefüggésre, mivel szinte kivétel nélkül károsodást találtak a cukorszintet szabályozó enzimükben.
(Címlapi kép: Thinkstock)