Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A legnagyobb filmadatbázis is elkezdte használni a feminista címkét

2017.03.12. 12:34
Eddig több mint 21 ezer filmet látott el az IMDb kereshető filmadatbázis „F”, azaz feminista címkével. A céljuk az, hogy jobban ráirányítsák a nézők figyelmét a kiváló női filmes teljesítményekre. 

Ha a legnagyobb internetes filmadatbázis keresőjébe most beütjük az F betűt, akkor pédául olyan filmeket fog kidobni a rendszer, mint a Trainwreck, a Bridget Jones naplója vagy a Joy. Kizárólag nőkről szóló vagy éppen női rendezők által készített filmeket találhatunk ebben a kategóriában. 

Az „F”, azaz feminista címkét először Holly Tarquini, az angol Bath Filmfesztivál igazgatója kezdte el használni a 2014-ben a bemutatott nők által rendezett vagy nőkről szóló filmek kategorizálására. Miután szembesült vele, hogy abban az évben a kétszázötven elkészült film mindössze öt százalékát rendezte nő, fontosnak tartotta külön is kiemelni a női filmes teljesítmányeket. Kategorizálását több nagy filmfesztivál, most pedig a legnagyobb internetes filmes adatbázis, az IMDb is átvette. Tarquini nagyon boldog, hogy ennyien fontosnak tartják az ügyet, ugyanakkor azt is elárulta, hogy végső célja a címkék eltüntetése:

 Akkor leszek a legboldogabb, ha teljesen feleslegessé válik majd egyszer az „F” címke, mert természetes lesz, hogy a filmek felét női rendezők készítik vagy nőkről szólnak.

(Címlapi kép: AFP)