Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Trump megválasztása óta a férfiak agresszívabbak a nőkkel

2017.03.19. 14:51
Sokkal agresszívabb stílusúvá vált az amerikai férfiak nőkkel szembeni vitakultúrája Donald Trump megválasztása óta. Erre a következtetésre jutottak a Pennsylvania Egyetem kutatói. 

Donald Trump megválasztása óta lényegesen agresszívabb az amerikai férfiak nőkkel szembeni tárgyalási technikái, legalábbis erre a következtetésre jutott egy friss amerikai tanulmány. A kutatók Trump megválasztása előtt és után is szimulációs játékkal mérték a nemek egymás közötti tárgyalási stílusát. 

A játékban véletlenszerűen párosítottak ismeretlen nőket és férfiakat. Voltak vegyes és azonos nemű párok. Minden párnak húsz dollár elosztásáról kellett döntenie, de csak úgy oszthatták el a pénzt, hogy egyikük öt, a másik pedig tizenöt dollárt visz haza belőle. Amennyiben egyikük sem engedett, semelyikük sem vihette haza a pénzt. A pároknak online chaten kellett egyezségre jutniuk, egy részük tudta, hogy nővel vagy férfival vitázik, másik részük viszont nem volt tisztában vele, hogy milyen nemű a vitapartnere.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

A Donald Trump megválasztása előtti és utáni időszakban is megismételt kísérlet során a kutatók a nők és a férfiak tárgyalási technikáit és érveit elemezték. Míg az új amerikai elnök megválasztása előtti időszakban azok a férfiak, akik tudták, hogy női párjuk van, hajlamosabbak voltak előzékenyen a nők javára engedni, Donald Trump megválasztása után már másképp viselkedtek.

A megismételt kísérletben a férfi résztvevők egymással és női partnereikkel is erőszakosabbakká váltak, a végsőkig ragaszkodtak hozzá, hogy ők kapják a nagyobb összeget és gyakran Donald Trump által hangoztatott, nőket kritizáló megjegyzéseket is beemeltek az érveik közé. Ebből vonták le a kutatók azt a következtését, hogy Donald Trump megnyilvánulásainak, nőkkel szemben hangoztatott kritikáinak jelentős hatása van a nemek közötti kommunikációra. 

(Címlapi kép: AFP)