Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A Mézga családból minden kiderül a magyarok utazási szokásairól

2016.08.07. 08:50
A Vakáción a Mézga család a harmadik Mézga-széria, 1978-ban készült, és arról szól, hogy Mézgáék Hufnágel Pisti meghívására elutaznak Amerikába, majd kiderül, hogy Paula asszony egykori hódolója átejtette őket. Ekkor kezdődik a Föld körüli kaland. Annyira szeretem ezt a sorozatot, hogy kigyűjtöttem belőle 15 rövid jelenetet, annak bizonyítására, hogy a magyar kisember utazási szokásairól mindent tudtak az alkotók.

1. Nem értheted, a többi angolul van

Paula asszony már a meghívólevelet olvasva alázni kezdi a férjét, arra hivatkozva, hogy Géza nyilván nem érti Hufnágel Pisti angol nyelvű mondatait. Nem mintha Paula értené, amint arra Géza fel is hívja a figyelmét.

2. Költséges utazás lesz

Mézgáéknak sajnos nincs elég pénzük a repülőjegyre, ezért mindent eladnak a lakásukból, hogy útra kelhessenek. Meg persze azért is, mert úgy érzik, az amerikai utazáshoz új és elegáns ruhatár dukál, meg golfkészlet – ezt a klasszikus kispolgári nagyzolást tűpontosan elkapta a két író, Romhányi József és Nepp József

3. Csoda, hogy semmit le nem ejt

Itt ki is derül, hogy Paula mennyire nem tud angolul. Ezzel máris komoly költségekbe verik magukat, pedig még csak a repülőn ülnek. Mindig eszembe jut ez a jelenet, mikor hangos társaságok több doboz sört vásárolnak a fapadosok fedélzetén, ahol épeszű ember egy fillért sem költ.

4. Are you alone?

Mézgáékkal ellentétben a velük utazó Máris szomszéd beszél angolul, amit néha arra használ ki, hogy Gézáék orra alá dorgölje a tudatlanságukat, máskor pedig fontoskodik. Így van ez ebben a jelenetben is, ahol hőseink hiába öltöztek állatoknak, a felelőtlen szivarozgatás és Máris okoskodása miatt lebuknak a hajóskapitány előtt.

5. Maga gyilkos, maga családirtó!

Nincs utazás veszekedés nélkül, jól tudták ezt Romhányiék is. Máris szomszéd és Mézgáék mondjuk a szokásosnál jobban összekülönböznek. Persze nehéz józannak maradni, ha éppen az Antarktiszon kell élelmet szerezni az egész családnak.

6. Majd meglátjuk, hogy ki veri agyon a másikat

Nemcsak az Antarktiszra, hanem egy lakatlan szigetre is elvezeti a balsors a szereplőket, itt pedig még inkább eldurvul a viszály. Máris szomszéd szent háborút hirdet az agresszorok ellen.

7. Barmokkal vagyok körülvéve

Ez a mindig, minden helyzetben felhasználható frusztrációcoub a nyaralásra is vonatkoztatható, különösen akkor, amikor már a közönyös helyiek és fáradt családunk is kimondhatatlanul idegesít bennünket.

8. Ha netán véletlenül még egyszer találkoznánk

Mi történik, ha olyanokkal vállalkozunk társasutazásra, akiket nem ismerünk elég jól, netán kiderül, hogy nem is jövünk ki annyira könnyen egymással? Hát az, hogy az utazás végére reménykedünk benne, hogy soha többet nem kell látnunk az illetőt, ha mégis, legközelebb maximum egy köszönésre méltatjuk. Máris szomszéd őszinte ember, ő ki is mondja mindezt.

9. Váci cellatársaim X. Priusznak szólítottak

Sajnos akármerre járunk, simán belefuthatunk más magyarokba. Ezek rettentő kínos helyzetek szoktak lenni, ezért a személyes stratégiám, hogy úgy teszek, mintha nem ismerném fel a magyar beszédet, és inkább békében hagyom a másik utazót. Ha viszont kénytelenek vagyunk szóba elegyedni idegen magyarokkal, simán kialakulhat egy efféle kellemetlen beszélgetés.

10. Magyarnak tetszik lenni?

Na tessék, egy másik idegenbe szakadt magyar, és persze ő sem százas. A kedvenc részletem a jelenetben, mikor Paula asszony kiabálva hívja fel a többiek figyelmét arra, hogy magyar szót hallott – ez talán a legkínosabb, ami hasonló helyzetben megtörténhet.

11. Szomorú így csalódni magyarban, nem köszönök

Hírünk a nagyvilágban: ez a szemüveges indiai férfi rögtön abbahagyja a barátkozást Mézgáékkal, mikor megsejti róluk, hogy pénzhamisítók. Valójában nem gengszterek, inkább csak hülyék, de ezt éppolyan nehéz elmagyarázni a külföldieknek, mint a magyar kormány viszonyát az Európai Unióhoz.

12. Meghajtom előtted az elismerés zászlaját

Az utazás közben van egy pont, mikor úgy tűnik, Mézgáékra rámosolyog a szerencse. Persze a párizsi kaszinóban nyert pénzt hamar elveszítik, de itt az élet császárainak érezhetik magukat – egy ilyen pillanat minden tisztességes nyaraláson kijár.

13. Pestre megyek, reggel hazamegyek

Bármilyen jól is sikerült az út, a vége felé azért mindannyian szeretnénk már otthon lenni, hacsak éppen nem vár minket valami nyomasztó helyzet otthon. Ezt a honvágyat foglalja össze a nőnek öltözött Máris szomszéd, amit persze a hazaérkezés másnapján felvált majd az utazás utáni üresség és feleslegességérzet.

14. Ökörcsíny utca, a világ legszebb utcája

A nyaralás utáni depresszió itt még csak a család legérzékenyebb tagján, Aladáron látható, aki rezignáltan mondja be a házszámot a taxisofőrnek. A szülei még örülnek, Kriszta pedig máris képbe hozza a nézőt a pesti külvárosi viszonyokkal.

15. Mivel álmos vagyok

Klasszikus férfireakció a nyaralás utáni elvonási tünetek kezelésére: szigor és dominanciaharcok. Gézának persze oka van latba vetni apai tekintélyét, hiszen valahogy egyben kell tartani a családot az üres pesti lakásban. Egy rémes szóvicc azért itt is belefér!