Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ez lehet majd az új Saul fia

2016.08.08. 08:54
Egy osztrák pszichológus, aki túlélte Auschwitzot. Nemcsak a leghírhedtebb náci haláltábornak, hanem még összesen háromnak volt a lakója 1942 és 1945 között. Világhírű könyvéből filmet forgatnak. 

Kiszabadulása után, 1946-ban Viktor E. Frankl kilenc nap alatt írta meg a „...mégis mondj Igent az Életre!", a túlélés kézikönyvét, ahogy magamban elneveztem. A kötelező sorkatonai szolgálatot aligha bírtam volna ki nélküle. Hónapokon keresztül hordtam a szívem fölött, a gyakorlózubbony belső zsebében. Ez volt az én golyóálló mellényem. 

A Straight Up Films produkciós cég fantáziáját valószínűleg nemcsak a remélt bevételek utáni haszon mozgatta, amikor megszerezték az ikonikus holokausztmemoár megfilmesítési jogait. Bár nyilván a céglapító Marisa Polvino és Kate Cohen, illetve a potenciálisan szóba jövő Marlene Siskel forgatókönyvíró is meglátta, mekkora lehetőség van a sztoriban. Titkon talán arra számítanak, ez lehet majd az új Saul fia.

Auschwitz-Birkenau

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Van Katwijk

„Ez egy olyan könyv, amely valóban életeket változtatott meg, a mienket is. Generációk világnézetére és útkeresésére volt volt nagy hatással. Óriási megtiszteltetés, hogy filmvászonra vihetjük, és hálásak vagyunk Mr. Frankl örököseinek, hogy ránk bízták ezt a történetet" – mondta Polvino és Cohen.

Viktor E. Frankl könyvét huszonnégy nyelvre fordították le, több mint 10 millió példányban adták el

Forrás: wikipédia

A könyv egyedülálló a holokausztirodalomban: egy pszichológus szemével látjuk és éljük át a haláltáborok tébolyát. Azt a filozófiai mélységet, ahogy ő szellemével felülkerekedik a mindennapi pokol történésein, ahogy gondolatban a feleségével, akiről semmit sem tud, végigbeszélgeti a legkeményebb fizikai munka pillanatait is, hát ahhoz tényleg egy Nemes Jelesre és egy olyan operatőrre lenne szükség, mint Erdély Mátyás.

Viktor Emil Frankl harminchét éves volt, amikor szüleivel, testvérével és feleségével 1942-ben Theresienstadtba deportálták. Apja itt halt meg néhány hónappal később, anyja és testvére Auschwitz gázkamráiban végezte, terhes felesége Bergen-Belsenben pusztult el.

Frankl, aki modern Danteként végigjárta a koncentrációs táborok poklának valamennyi bugyrát, arra a felismerésre jutott, hogy ha megfosztják az embert az alkotástól és az élet élvezetétől, a szenvedés értelmébe vetett hite akkor is megmaradhat. Ha pedig a szenvedésnek értelme van, akkor túlélni is érdemes. 

Viktor E. Frankl könyvét huszonnégy nyelvre fordították le, több mint 10 millió példányban adták el. Haláláig (1997) a neurológia és a pszichiátria professzora volt a Bécsi Orvosi Egyetemen. Ő az alapítója az úgynevezett Harmadik Bécsi Pszichoterápiás irányzatnak, a logoterápiás iskolának. A logoterápia professzoraként működött az USA Nemzetközi Egyetemén, Kaliforniában.

(Címlapi kép: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Van Katwijk)