Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Visszatér a világ egyik legnagyszerűbb hangszere

2016.07.25. 10:56
Limitált számban, de több mint harminc év után ismét gyártani fogják az egyik legkedveltebb analóg szintetizátort, az először 1971-ben piacra dobott Minimoog Model D-t. Nagyon sokat adott a világnak ez az eszköz, úgyhogy igazán megérdemli, hogy visszatérjen a rajongókhoz. Nélküle ma a Kraftwerk, Herbie Hancock, de Michael Jackson Thrillere sem létezne.

A revitalizált Minimoogot a többi Moog szintetizátorhoz hasonlóan az észak-karolinai Asheville kis üzemében fogják gyártani, úgyhogy biztosan csak korlátozott számban lehet majd vásárolni a leporolt, kultikus hangszerből. Nem lesz olcsó mulatság beszerezni, a hírek szerint 3700 dollár, azaz egymillió forint körül mozog majd az ára.

Itt a májusi Moogfesten összerakott új Moog prototípusa:

Az első Minimoogot az 1970-es években dobta piacra Robert Moog cége, és 1982-ig 13 ezer darabot adtak el belőle. Sikerét annak köszönhette, hogy sokkal felhasználóbarátabb volt elődeinél. Ez volt az első hordozható analóg szintetizátor, amelyen ráadásul billentyűk voltak, nem kellett egy monstrumban vezetékeket ki-bedugdosni (ellentétben például a 60-as években megalkotott moduláris építménnyel, amelyet Keith Emerson is használt).

Annak idején a szintetizátor azonnal komoly rajongótáborra tett szert, Gary Numan, Herbie Hancock, és a Kraftwerk zenéjének is meghatározó eleme lett, de Bob Marley-t, a Funkadelicet, Dr. Dre-t is megihlette, sőt Minimoog Model D morog Michael Jackson Thrillere alatt is.

(Címlapi kép: Wikimedia Commons / Andrew Russeth)