Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Esterházy Péter igazi prófétának bizonyult

2016.08.01. 09:39
Salzburg felett olyan esterházys volt az ég július 30-án. Mondják, akik ott voltak. Miközben a Großes Festspielhausban Eötvös Péter Halleluja című oratóriumát a Bécsi Filharmonikusok keltették életre Daniel Harding brit karmester pálcája alatt, Esterházy Péter emlékére.

Két Péter, sőt két E. P. milyen jól megfér egymással egy műben. Eötvös és Esterházy. Amikor a zeneszerzőt felkérték egy oratórium megírására, egyetlen feltétele volt: E. P. legyen a szövegíró. És lőn.

A mű szövegkönyvét Esterházy írta, sőt a sztorit is ő találta: „rábukkant egy Sankt Gallen-i bencés szerzetes, Notker Balbulus történetére. Zenész volt és költő, történetíró a IX. században, később szentté avatták. És ahogy a neve mutatja: dadogott – olvasom egy korábbi interjúban.

Ezért lett dadogó oratórium (Oratorium balbulum) az alcíme. „A dadogás egyrészt akusztikailag érdekes. Másrészt, akinek nehezére esik, annak fontos a szó, és minden lélegzetvételével felmutatja ezt a fontosságot" – mondta Esterházy.

Esterházy Péter tiszteletére tartott virrasztás a Petőfi Múzeumban 2016 július 15-én

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szóval képzeljünk el egy dadogós tenor profétát és egy füstös hangú, alkoholproblémákkal küzdő angyalt. Utóbbi leginkább Marlene Dietrichre hasonlít.

Mindenhová kerítéseket húzunk

Kortárs műnek mi lehetne a témája, mint mi magunk, a mi életünk? Egészen pontosan a jelenünk és közelmúltunk. Menekültek és kerítések, terror és szeptember 11. És, ha már a próféciánál tartunk, mondja Eötvös, Esterházy Péter igazi prófétának bizonyult, amikor 2011-ben ezeket a sorokat írta:

Nekünk határok kellenek. Mindenhová kerítéseket húzunk, a kerítést is bekerítjük. Belül vagyunk mi, kívül... hát azok nem mi vagyunk. Talán most először nincsen mit mondanunk a jövőről.

Eötvös egy másik interjúban ezt mesélte: „Tehát előfordul olyasmi, hogy megidézi a 2001-es szeptember 11-i terrortámadást. Abban van egy olyan jelenet, amiben egy kereskedő megérkezik egy hotelbe, fölveszi az ingét, készül egy előadásra, közben nézi a tv-t, látja a World Trade Centert, jön egy repülő, mondja: áh, már megint valami film és elzárja a tv-t, úgyhogy pont azt a pillanatot nem látja, amikor a gép becsapódik a World Trade Centerbe. De közben elmeséli nekünk, hogy éppen azon a repülőn utazik a felesége. Ilyen és ehhez hasonló történetekből áll a szöveg. Megjelent az Alföld című folyóiratban még 2011-ben."

Az elhunyt írót amúgy erős érzelmi szálak fűzték Salzburghoz, hiszenitt jelentette meg a Residenz Kiadó több németre lefordított művét, sőt az is előfordult, hogy ő volt az ünnepi játékok irodalmi sztárja.

Eötvös Péternek csak egy feltétele volt

Forrás: Marco Borggreve

A dadogó oratóriumot 2016-ban a magyar közönség is láthatja a Müpában.

(Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs)

A Kossuth-díjas Eötvös Péter az egyik legelismertebb és legsikeresebb kortárs zeneszerző. A legnevesebb zenekarok és operaházak rendszeresen rendelnek tőle műveket. Zeneművei Európában és Amerikában egyaránt népszerűek, öt operáját is folyamatosan műsoron tartják. Karmesterként a modern zene egyik legkiválóbb értelmezője.