Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az emojiról még nem hallott, de megfejti az internetet

2016.08.03. 15:45
Van abban valami bájos, hogy egy olyan rendező készít dokumentumfilmet az internetről, akinek nincs okostelefonja, és szándékosan távol tartja magát a Facebooktól vagy a Twittertől. Werner Herzog azonban nem ismer lehetetlent, fogta kameráját, és utánajárt annak, hogyan formál át minket a világháló. A Lo and Beholdot augusztus közepén mutatják be Amerikában.

Nincs mobilom, alig használom az internetet

– vallja be Herzog, majd belevág, hogy tanácsokat osszon szmájlikról, szelfikről és online randizásról. A Wired „tech szakértőként" szólaltatta meg a 74 éves német rendezőt, aki természetesen ettől a kihívástól sem riadt vissza.

A legmókásabb rész az, amikor már a kérdést sem érti („Ön szerint kéne egyáltalán emojikat használnunk?"), mert életében nem hallott még az emojikról. Miután elmagyarázzák neki, hogy kis mosolygós arcokról van szó, amelyeket egymásnak küldözgetnek az emberek, azt feleli: „Hagyják csak mosolyogni őket, engem nem érdekel."

Werner Herzog egy grizzlyvel

Forrás: Bfi

De vajon mit gondol Herzog arról, hogy etikus-e régi fotókat használni az online randizáshoz? Nem sok jót. Szerinte az már mindegy, milyen fotót töltünk föl, a neten úgyis mindenki eleve valótlan, idealizált képet mutat magáról. A chatablak túlsó végén így akár egy robot vagy egy kutya is lehet.

Noha Herzog online analfabétizmusa megmosolyogtató, de ettől még lehet nagyszerű az internetről szóló filmje. Dokumentumfimljeiben épp a személyes hangvétel a legizgalmasabb, ahogy kívülállóként körbejár egy témát, miközben folyamatosan kérdez, provokál, és németes akcentusával kommentálja az eseményeket.

A Lo and Behold előzeteséből is kiderül, hogy még Elon Muskot is sikerül zavarba hoznia, mikor elsőként ajánlkozik Mars-expedícióra. Ha épp nem azon mereng, hogy már a buddhista szerzetesek is interneteznek a meditáció helyett.

Herzog eddig nem a technikával, inkább az ember és a természet viszonyával foglalkozott. Több mint fél évszázados pályafutása alatt olyan alapvető filmeket rendezett, mint az Aguirre, Isten haragja, a Fitzcarraldo vagy A grizzlyember.

(Címlapi kép: Imaginechina/Stringer)