Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Bárcsak a tízmillió Mészáros Béla országa lennénk

2016.08.01. 20:17
Máté Gábor egykori színészosztályának tagjai minden évben színpadra állítanak egy előadást egymásról. Idén Mészáros Béla kudarcairól, gyengeségeiről, szorongásairól szólt az AlkalMáté Trupp terápiás gyakorlata, a címszereplő bátorsága pedig irigylésre méltó.

Ritka az olyan őszinte és bátor színházi előadás, mint a Mészáros Béla. Önmagában az, hogy Máté Gábor 2003-ban végzett színészosztályának tagjai minden évben csinálnak egymásról, valamelyikükről egy előadást, annyira jó ötlet, hogy rokonszenvessé teszi a végeredményt akkor is, ha az lapos vagy túlságosan belterjes marad. Idén viszont szó sem volt erről.

Az AlkalMáté Trupp

Forrás: Daniel Domolky - deephoto.hu/Daniel Dömölky

Ehhez némi szerencse is kellett: ha Mészáros Béla nevét mondjuk öt éve húzzák ki a kalapból, biztos, hogy nem lett volna ennyire erős az előadás, mert hiányzott volna belőle az az élményanyag, ami most igazán élővé, drámaivá formálta a produkciót. De kellett a sikerhez az is, hogy a címszereplő, a Katona József Színház színésze – akiből érthetetlen módon még mindig nem lett igazi sztár, pedig minden adottsága meglenne hozzá – ki merje mondani, mit rontott el az életében, nyíltan tudjon beszélni a gyarlóságairól és a kudarcairól.

Mészáros Béla Jordán Adél lábát csókolgatja

Forrás: Daniel Domolky - deephoto.hu/Daniel Dömölky

Meglepődtem, milyen kevés szó esett Mészáros színházi pályafutásáról, pedig biztos egy csomó jó sztorit el tudtak volna mesélni a katonás próbákról, filmforgatásokról vagy akármiről. Ehelyett szinte csak a címszereplő magánéletéről szól az előadás – ahol megelevenedik egy színházi próba, ott is Mészáros bizonytalanságára, egy homoerotikus szituációval kapcsolatos pillanatnyi zavarára kerül a hangsúly. Látjuk azt is, hogyan dolgozta fel a színész apja halálát, a középpontban viszont házasságának felbomlása, volt feleségével, Sipos Verával való kapcsolata áll.

Péter Kata és Mészáros Máté

Forrás: Daniel Domolky - deephoto.hu/Daniel Dömölky

A Béla-Vera kettős jelenetei hol nagyon viccesek, például akkor, amikor Mészáros Máté alakítja Bélát, Péter Kata pedig Verát, és autózás közben próbálnak barkochbázni, amiből persze csak az sül ki, hogy nagyon felidegesítik egymást. De a legtöbb közös jelenetük inkább szomorú és megrendítő: látjuk, hogyan küszködnek sikertelenül a párterápiával, és azt is, amikor hivatalosan felbontják a házasságukat. Az anyakönyvvezető előtt újra megmutatkozik egy-egy gesztusukban a régi intimitás, hogy aztán csak annál fájdalmasabb legyen a mégiscsak elkerülhetetlen válás – ebben a jelenetben megint az egész előadásban brillírozó Mészáros Máté játssza Bélát, és Jordán Adél a feleségét.

Gál Kristóf Mészáros Bélát csókolgatja

Forrás: Daniel Domolky - deephoto.hu/Daniel Dömölky

A rendező, Máté Gábor ügyelt rá, hogy szinte mindenki kapjon legalább egy nagyjelenetet, egyedül talán csak Máthé Zsoltnak nincs igazi feladata az előadásban. De ő sem lóg ki a társulatból, sőt az osztály közös munkái éppen attól működnek, hogy ezek az egymást kívül-belül alaposan ismerő színészek valóban társulatként tudnak együtt dolgozni. Azért is lehet nagyobb ereje egy mostani közös előadásuknak, mint a nyolc-tíz évvel ezelőttieknek, mert az évek előrehaladtával egyre jobban megismerték magukat és egymást. Most, mikor a színészek negyven körül járnak, jóformán magától értetődő, hogy az újabb előadásokba egyre több keserűség csepeg, egyre inkább a csalódások, a tévutak, a kényszerű újrakezdések kerülnek előtérbe.

A komor alaptónust a futballpályát idéző színpadkép és a jelmezként választott Barcelona-mezek ellensúlyozzák. A társulat így próbálta a legegyszerűbben megragadni a focirajongó Mészáros Béla világát, viszont ezzel azt is bevállalták, hogy unalmas és meglehetősen ingerszegény marad a játéktér, még akkor is, ha Jordán Adél vagy Kovács Patrícia a Messi-mezt is képes sikkesen hordani. Ugyanakkor a kialakított focis helyzetek – közös himnuszénekléstől a párterápia folytatásaként elkezdett dekázásig – dinamikusabbá, mozgalmasabbá teszik az előadást.

Mészáros Béla az előadásban

Forrás: Daniel Domolky - deephoto.hu/Daniel Dömölky

De mit sem érnének ezek a látványos ötletek vagy a betétdalok, ha az előadás főhőse és alanya, Mészáros Béla nem tenné oda magát száz százalékosan. Valójában rajta múlott, hogy mennyire lesz magvas, őszinte és hatásos az előadás. Szükség volt arra, hogy ne csak az osztálytársai, hanem a közönség előtt is ennyire le merjen mezteledni érzelmileg – nem hiszem, hogy sokan volnánk hajlandóak ugyanerre –, az egyes előadásokat pedig úgy játssza, élje végig, mintha valóban az élete múlna rajta.

Merthogy végülis erről van szó: Mészáros láthatóan úgy figyel oda a többiekre, hogy tanulni akar tőlük, jobban rálátni saját magára, megérteni, milyen hullámokat kelthettek a döntései. Nem csak színészként vesz részt a róla szóló előadásban, hanem úgy, mint aki ülésre megy a pszichológusához. A Mészáros Béla úgy lehet igazán nagy élmény, ha időről időre a színpad szélén ülő, társait figyelő Mészáros Bélára nézünk. Amit ő megértett most saját magáról, az a tudás ráférne mindannyiunkra.

(Címlapi kép: Dömölky Dániel)