Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mel Gibson és Sean Penn összedobja a világ legnagyobb szótárát

2016.08.03. 10:52
A világ egyik legambíciózusabb munkájába fogtak bele 1857-ben brit filológusok, elkészítették a világ legnagyobb szótárát, az Oxford English Dictionaryt. A szójegyzék összeállítói között volt két különösen megszállott figura is: a szerkesztő James Murray professzor és egy elmebeteg gyilkos, W. C. Minor, akiknek közös történetéről könyv is született. Úgy látszik, a két férfi különös munkakapcsolata és emberfeletti teljesítményük mellett Mel Gibson sem tudott elmenni, aki most megfilmesítené a két nyelvőrült történetét.

A több mint félmillió szócikket tartalmazó – folyamatosan bővülő – Oxford English Dictionary (OED) az angol nyelv alapvető kézikönyve. Igyekszik felölelni az angol jelenleg beszélt összes dialektusát, de valójában nem éri be ennyivel, mert a szócikkek alatt még etimológiai magyarázatot is ad, tehát az angol történeti áttekintését is magában foglalja (itt lehet böngészni online). Gigantikus vállalkozás húsz kötetben, melynek története 1857-ben kezdődött. Ekkor döntött úgy a londoni filológiai társaság, hogy felhívást tesz közzé egy új, az angolszász időkig visszatekintő szótár összeállítására.

Az érdemi munka 1879-ben kezdődött meg, és az eredetileg négykötetesre tervezett mű már az első kiadáskor, 1928 áprilisára tízkötetesre bővült, benne négyszázezer szócikkel. A szótár neve többször változott az idők során, és az első kiadást követően még több, kiegészítő kötettel gyarapodott, megérte a második kiadást 1989-ben, az online változatot 2000-ben, és azóta is negyedévente korrigálják, felülvizsgálják a tartalmát. 

De hogy jön ide az őrült gyilkos?

A szótár első szerkesztője, James Murray keresett egy lelkes és szorgalmas vállalkozót a szótár átfésüléséhez, és az olvasót W. C. Minor személyében találta meg, aki speciális módszerével önmaga gyűjtött össze tízezer szót az OED-hez. Csakhogy Minornak sötét titkai voltak: a Yale-en sebésznek tanuló és az amerikai polgárháborúban edződő, kissé bomlott elméjű férfi kezéhez ugyanis nemcsak a háborús áldozatok vére, hanem egy Londonban meggyilkolt civilé is tapadt. 

Murray és az ő történetét dolgozta fel Simon Winchester a The Surgeon of Crowthorne: A Tale of Murder, Madness and the Love of Words című 1998-as regényében; és most ennek a jogait vette meg állítólag Mel Gibson. Ő alakítaná a professzor Murray-t, míg a gyilkos szerepének elvállalásáról Sean Pennel tárgyalnak. A filmet eredetileg Mel Gibson akarta rendezni, de végül a korábbi filmjének, az Apocalyptónak a forgatókönyvírójáé, Farhad Safiniáé lehet ez a megtiszteltetés.