Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ő az év Oscar-várományosa, de lehet, hogy megerőszakolt valakit

2016.08.16. 11:02
Nate Parker filmje, a The Birth of a Nation az év sikertörténete lehetett volna. Most viszont felszínre került a rendező egyetemi nemierőszak-ügye, amelyben felmentették ugyan, de kérdéses, ezek után mi lesz a filmmel.

Nate Parker nevét idén tanulná meg a világ. Ő írta és rendezte a The Birth of a Nation (Egy nemzet születése) című filmet, amelyben ráadásul főszerepet is játszik: Nat Turnert, aki véres rabszolgalázadást szított a virginiai ültetvényeken 1831-ben. Turnert ma az amerikai feketék nemzeti hősnek tartják, Parker róla szóló filmje pedig közönségdíjat és a zsűri nagydíját is elnyerte az idei Sundance Filmfesztiválon, arról nem is beszélve, hogy forgalmazási jogait rekordösszegért adták el.

Minden afelé mutatott, hogy a The Birth of a Nation az idei év Oscar-sikerfilmje lesz: fontos, történelmi téma, fiatal író-rendező-főszereplővel, akinek érezhetően szívügye a film.

Nate Parker a filmben

Forrás: Fox Searchlight

Most viszont felszínre került egy kínos ügy Nate Parker múltjából: egyetemi évei alatt azzal vádolták, hogy megerőszakolt egy öntudatlan nőt. Noha 2001-ben Parkert felmentették, barátját és a The Birth of a Nationön is dolgozó írótársát, Jean Celestint elítélték ugyanannak a nőnek a megerőszakolása miatt.

Az eset 1999-ben történt, az áldozat első vallomása szerint osztálytársai, Parker és Celestin megerőszakolták őt, miközben részeg és öntudatlan volt. Később peren kívül megegyezett az egyetemmel, Parkert felmentették, Celestint pedig elítélték ugyan, de a perújrafelvételt követően 2005-ben őt is felmentették.

The Birth of a Nation

Forrás: Fox Searchlight

A filmet forgalmazó Fox Searchlightnál állításuk szerint nem tudtak Parker nemierőszak-ügyéről, mikor megvették a filmjogokat, egyelőre viszont támogató nyilatkozatokkal segítik a rendezőt. Remélik, hogy az októberi bemutatóig elcsendesedik a botrány. Nem tudni viszont, az ügy milyen hatással lesz a The Birth of a Nation Oscar-esélyeire és Parker további karrierjére.

(Címlapi kép: Fox Searchlight)