Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egyre pokolibbá válik a Potter-univerzum

2016.08.20. 11:40
Akár hiszik, akár nem, 2017-ben lesz 20 éves Harry Potter. Pontosabban akkor lesz húsz éve, hogy megjelent J. K. Rowling mindent elsöprő sikersorozatának első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve.

Ebből az alkalomból a londoni British Library a szerzővel közösen retrospektív kiállítást rendez. A legtöbben azt várják, hogy végre saját szemükkel láthatják majd az első kötet eredeti kéziratát, nem beszélve Rowling saját kezű illusztrációiról, melyeket a könyvhöz készített. Ilyeneket, mint például ez:

Rowling eredeti, saját kezű rajza a Harry Potter és a bölcsek kövéhez

Forrás: J.K.Rowling

A rajongók addig is izgulhatnak, mert hogy ezeket a kincseket valóban a saját szemükkel láthatják majd, sajnos hivatalosan még nem erősítették meg.

Közeledik az elátkozott gyermek

Augusztus első napjaiban jelent meg A Harry Potter and the cursed child, a Londonban bemutatott színdarab szövegkönyve; Rowling mellett szerzőtársként jegyzi Jack Thorne író és John Tiffany rendező is. A kötetből két nap alatt kétmillió példányt adtak el.

Tizenkilenc év telt el a hetedik kötet történései óta. Harry Potter a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozója, férj és három iskolás korú gyermek apja. Miközben Harry a múlttal viaskodik, ami nem hagyja magát eltemetni, legkisebb fiának, Albusnak meg kell küzdenie a rá nehezedő családi örökséggel. A múlt és a jelen vészjósló összeolvadása azzal a ténnyel szembesíti apát és fiát, hogy a sötétség néha egészen váratlan helyekről támad.

Már javában készül az Animus Kiadó gondozásában a Harry Potter and the cursed child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) magyar fordítása annak a Tóth Tamás Boldizsárnak a tollából, aki az egész regényfolyamot elképesztő nyelvi leleménnyel ültette át magyarra.

Forrás: Animus Kiadó

A Potter-univerzum sötét oldala

És miközben várjuk az októbert, amikor a magyar fordítás várhatóan megjelenik, szeptemberben három novelláskötettel, pontosabban ekönyvvel jelentkezik Rowling. Ezekben a Potter-univerzum sötét bugyraiba ereszkedhetünk le. Többek között a híres és rettegett börtönbe, az Azkabanba, illetve kiderül néhány pikáns sztori a szemétkedő Dolores Umbridge múltjáról is.

(Címlapi kép: AFP/Adrian Dennis)