Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Vissza a jövőbe, egy hüllő szemén keresztül

2016.08.20. 16:26
Terrence Malick nagyon őrült, nagyon avantgárd rendező. Ez már akkor kiderül, ha csak legújabb filmjének előzetesét megnézzük, de amúgy egyetlen képkockát sem láttunk még tőle. A Voyage of Time nagyot vállal, feleleveníti a világ keletkezésének történetét. A hüllő pillantása mágikus, képes elhitetni velünk, hogy Malick stábja tényleg ott járt az univerzum születésénél. Itt az előzetes.

De nemcsak a keletkezés, a pusztulás evangélistája is. Erős, látványos, de nem hatásvadász képek. Nem is képek igazából, hanem képen túli benyomások. Malick, aki addig is rendkívüli filmesnek számított, Az őrület határán című filmjével új képnyelvet teremtett magának.

Azóta olyanok a filmjei, mintha a kivágott jeleneteket ragasztotta volna össze.

Hogy milyen nagy hatása van Malicknek, az abból is kiderült számomra, hogy amikor kutyát sétáltattam, rögtön észrevettem a hüllő pillantását egy fűben rejtőző gyökérben. Egyből úgy éreztem, közel járok a világ eredetéhez. Íme:

malick

Forrás: kling

Ha valaki nála főszerepet kap, az maximum a gázsijának örülhet, nem a jelenlétének. Mert az is előfordul, hogy csak egyetlen pillanatra tűnik majd föl a filmben. Nem véletlen, hogy Adrian Brody kiborult, miután meglátta, hogy Az őrület határánban (The Thin Red Line) végül egyszavas jelenete maradt csupán.

Bár új alkotását dokumentumfilmnek nevezzük, valójában csak betetőzése mindannak, amit Az élet fájában (The Tree of Life) már megcsodálhattunk: látszólag a véletlen írja az apokaliptikus forgatókönyvet. Olyan, mint egy szabad ötletek jegyzéke. Most mintha az egész világot egy hüllő szemén keresztül néznénk, mintha az lenne az időkapu, amin át visszatérhetünk a jövőbe.

Voyage Of Time: Life's Journey narrátora Cate Blanchett, aki a végzet hangján szólal meg. Libabőr!!!

A rendezőről itt olvashatnak remek cikkeket.

(Címlapi kép: youtube)