Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A Mulholland Drive lett a 21. század legjobb filmje a kritikusok szerint

2016.08.23. 10:52
A BBC kultúra rovata a világ minden tájáról kért fel filmkritikusokat, hogy szavazzák meg a kétezres évek eddigi legjobban sikerült mozifilmjeit. A lista első helyeire két japán, egy hongkongi és egy iráni film is felkerült, a 100 legjobb film között pedig összesen három magyar alkotás szerepel.

Kitalálja, hogy öt kontinens 177 kritikusának ízlése szerint mely filmek jutottak be a top tízbe? A BBC által megkérdezett újságírók, filmesztéták, bloggerek, fesztiválok, valamint mozik kurátorai szerint a 21. század eddigi filmes termésének legkiemelkedőbb alkotása David Lynch Mulholland Drive-ja lett. Az első tízbe bekerült még Hayao Miyazaki Chihiro Szellemországban Oscar-díjas filmje, és az iráni Nader és Simin - Egy elválás története, szintén Oscarral jutalmazott iráni dráma is.

  1. Mulholland Drive (David Lynch, 2001)
  2. Szerelemre hangolva (Wong Kar-wai, 2000)
  3. Vérző olaj (Paul Thomas Anderson, 2007)
  4. Chihiro Szellemországban (Hayao Miyazaki, 2001)
  5. Sráckor (Richard Linklater, 2014)
  6. Egy makulátlan elme örök ragyogása (Michel Gondry, 2004)
  7. Az élet fája (Terrence Malick, 2011)
  8. Családi kötelékek (Edward Yang, 2000)
  9. Nader és Simin - Egy elválás története (Asghar Farhadi, 2011)
  10. Nem vénnek való vidék (Joel and Ethan Coen, 2007)

A megkérdezettek előre sorolták még Joshua Oppenheimernek az indonéz antikommunista tömegmészárlást felelevenítő dokumentumfilmjét, Az ölés aktusát is, ahogy a tavalyi Mad Max-film és David Fincher Zodiákusa is előkelő helyen végzett. 

A teljes lista három magyar filmet is megemlít. A Saul fia a 34. helyet foglalja el, és két Tarr Béla-film is ott van a legjobbak között: a Werckmeister harmóniák az 56. helyig jutott, A torinói ló pedig a 63-ig.

A legjobb amerikai filmnek tavaly Orson Welles 1941-es rendezését, az Aranypolgárt választották.

Forrás: AFP
A BBC kultúra rovata tavaly, 62 kritikus bevonásával megcsinálta a legjobb amerikai filmek listáját is, és ekkor vált világossá, hogy a nagy filmklasszikusok közé valamiért még a szakértők sem szívesen sorolnak 21. századi mozikat. Akkor a top100-ba csupán hat darab kétezres években készült film került. Ez a meglepő eredmény adta a mostani lista ötletét.