Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kiderült az igazság Doktor Zsivágó szeretőjéről

2016.08.26. 11:11
Eddig úgy tudtuk, Borisz Paszternak a második feleségéről, Zinajdáról mintázta Larát, Doktor Zsivágó nagy szerelmét. Tévedtünk. Angliában megjelent egy könyv, amelyből kiderül az igazság.

A nyomozó szerepét Anna Pasternak, a költő-író unokahúga vállalta magára, aki hosszú éveken keresztül kutatta az igazságot. Beszélt leszármazottakkal, átnyálazta a kaliforniai Stanford Egyetem könyvtárát is, ahol nagyanyja archívumát őrzik.

Kiderítette, hogy a regénybeli Larát nem a második feleségéről, hanem a szeretőjéről, Olga Ivinszkajáról mintázta Borisz Paszternak. Pedig eddig Olgáról, az életrajzíróktól a családtagokig egybehangzóan, mindenki azt állította, nem játszott fontos szerepet az író életében.

Forrás: thetimes

Paszternak 1946-ban szeretett bele Olgába (és viszont), de a feleségét, Zinajdát sem akarta elhagyni. Ugyanúgy bizonytalankodott a két nő között, mint Jurij Zsivágó Tonya, a felesége és Lara, a szeretője között.

Zinajda öngyilkosságot kísérelt meg, amikor egy (szándékosan?) az asztalon felejtett levélből tudomást szerzett a viszonyról, de nem halt meg, hanem elmegyógyintézetbe került. Mikor kiengedték, Paszternak megígérte, szakít a szeretőjével, de ez valójában sosem történt meg.

Olga megjárta a Gulágot, amikor kiszabadult, Paszternak után ment az író peregyelkinói dácsájába. Paszternak ettől kezdve a „nagy házban" élt a feleségével, a „kis házban" a szeretőjével, aki ráadásul a kéziratait gépelte.

Az biztos, hogy Anna Pasternak csütörtökön megjelent Lara: The Untold Love Story That Inspired Doctor Zhivago (Lara, az ismeretlen szerelmi történet, amely a Doktor Zsivágót ihlette) című könyve új fejezetet nyitott a Paszternak-kutatásban.

(Címlapi kép: InterCom)