Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A filozófia szakról is vezet út Hollywoodba

2016.08.28. 13:46
Mi a közös Susan Sarandonban, Wes Andersonban és Ricky Gervaisben? Például az, hogy mindannyian vizsgáztak Platónból és Desartes-ból az egyetemen. Mert a filmesek között is akad jópár, aki filozófiát végzett. Most megmutatunk közülük párat.

Mindig örülök, mikor egy hírességről kiderül, hogy filozófiát végzett. Egyrészt azért, mert kicsit megnyugtat a tudat, hogy én is befuthatok még Hollywoodban a filozófia diplomámmal. Másrészt viszont jónak tartom, hogy az ilyen példák nyilvánvalóan kikezdik a káros klisét a „romkocsmában merengő bölcsészek"-ről, akik semmi hasznot nem hajtanak a társadalomnak. Íme öt híresség, akik bizonyították, hogy a pályaelhagyó filozófusok sem feltétlenül McDonald's-eladóként végzik.

Susan Sarandon aktivista típus

Forrás: AFP/Valery Hache

Susan Sarandon

Az Oscar-díjas színésznő nem a csendben merengő filozófusok csoportjába tartozik, inkább igazi harcos, aktivista, aki nem éri be a megértéssel, meg is akarja változtatni a világot. Sokat jótékonykodik, gyakran szólal fel szociális és politikai kérdésekben, és ilyenkor egyáltalán nem fogja vissza magát. Egyszer még az is megesett, hogyőrizetbe vették egy rendőri erőszak elleni tüntetésen. 1969-ben szerezte meg filozófia diplomáját az Amerikai Katolikus Egyetemen, de nem hisz az intézményes vallásosságban. 

Wes Craven

A horror tavaly elhunyt mestere eredetileg professzornak készült, de aztán a filmek elcsábították az akadémiai pályától. Ennek ellenére egész életében szenvedélye maradt a filozófia és az irodalom, ami gyakran visszaköszönt kultikus horrorjaiban is. Neki köszönhetjük többek között a Sikoly- és a Rémálom az Elm utcában-sorozatot, és ezzel együtt persze a tésztaképű Freddy Kruegert is, a horrorfilm történetének egyik leghíresebb figuráját.

A horrortörténet egyik leghíresebb figurája

Forrás: Origo

Ethan Coen

„Wittgenstein kései filozófiájának kétféle megközelítése" - ez volt a kissé száraz címe a fiatalabbik Coen fivér diplomamunkájának, amelyet még a Princetonon írt. Később ugyan egy interjúban tagadta, hogy filozófiai tanulmányainak bármi köze lenne filmes karrierjéhez, de az elszánt rajongókat ez nem akadályozta meg abban, hogy összekössék a kettőt. Volt, aki például alapos elemzést írt arról, hogy A nagy Lebowskiban miként tükröződik lépten-nyomon Wittgenstein forradalmi nyelvfilozófiája. Ha ez nem is győz meg minket, Ethan Coenről nem nehéz elképzelni, ahogy egy Spinoza-kötet fölött ülve kavargatja kávéját a forgatás szünetében.

Wes Anderson

Na jó, abban talán tényleg nincs meglepő, hogy Wes Anderson is filozófia szakot végzett. Nem elég, hogy filmjei tele vannak elvont karakterekkel és nyakatekert okoskodásokkal, amelyek még Arisztotelésznek is becsületére váltak volna. Ráadásul ő maga is úgy néz ki, mint egy szórakozott filozófiaprofesszor hipszterverziója.

Wes Anderson és Owen Wilson szobatársak voltak

Forrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Evan Agostini

Ráadásul egyik kedvenc színészét is a filozófiának köszönheti. Anderson ugyanis a texasi egyetem filozófia szakán ismerkedett meg Owen Wilsonnal, akivel évekig szobatársak voltak, és azóta is elválaszthatatlanok. Wilson a rendező majdnem minden filmjében szerepelt, az Okostojást pedig közösen írták.

Ricky Gervais

A lista nem lehetne teljes korunk egyik legszókimondóbb komikusa nélkül, aki nagyjából heti rendszerességgel sért vérig komplett társadalmi rétegeket. Gervais 1979-ben kezdett biológia szakon, de két hét után rájött, hogy az nem neki való, és inkább átváltott a filozófiára. Szerette az egyetemi közeget, de ideje jó részét már ekkor is koncertek és egyéb szórakoztató programok szervezésére fordította. Az egyetem utáni években kezdett el belefolyni a rádiózásba és tévézésbe, míg 2001-ben létrehozta minden idők egyik legsikeresebb brit sitcomját, a The Office-t.

Ricky Gervais jutalomjátéka a lúzer irodai főnök szerepében

Forrás: BBC Two

Az elviselhetetlenül lúzer irodai főnök karaktere annyira emblematikus lett, hogy azóta sem tudta elengedni, nemrég mozifilmet is készített róla. Gervais a maga keresetlen módján gyakran belefolyik az ateizmusról, tudományról és morálról szóló filozófiai vitákba - tévéműsorokban, standupokban és a Twitteren egyaránt. 2009-ben pedig könyvet is adott ki The Rickey Gervais Guide to Philosophy címen, amelyben pellengérre állította az élet nagy kérdéseit.

(Címlapi kép: AFP)