Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Sóbörtönbe zárt egy gyönyörű fekete ruhát

2016.08.27. 11:00
Az izraeli képzőművész, Sigalit Landau belemártott egy gyönyőrű fekete ruhát a Holt-tenger vizébe, és mire kiemelte, a ruha sóval vastagon bevont, fehér szoborrá változott. Az alkotás, egy jiddis dráma után szabadon, a „Sómenyasszony” nevet viseli. 

A Jordánia és Izrael határán elterülő Holt-tenger sótartalma tízszer nagyobb Földünk többi tengeréhez képest, így magasabbrendű élőlény nem is él meg benne. Amikor 2014-ben Sigalit Landau belemártotta a tengerbe a fekete ruhát, két hónapig hagyta lebegni a víz alatt. Az idő letelte után a só olyan vastag rétegben vonta be az anyagot, hogy az eredeti fekete színe már foltokban sem látszott.

A művész felkérte Yotam From fotográfust, hogy folyamatosan dokumentálja, mi történik a víz alatt, hogyan rakódik le a só a ruhára. A fényképeket és magát a ruhát most állították ki a londoni Marlborough kortárs galériában.

Sigalit Landau korábban is kísérletezett hasonlóval, cipőt, zászlót, de hegedűt is változtatott már sószoborrá. A mostani alkotás létrejöttét egy 1913 és 1916 között írt jiddis dráma, a Dibuk (Két világ között) inspirálta, amely egy fiatal menyasszonyról szól, akit megszállt a gonosz, és ezért részt kell vennie egy ördögűző szertartáson. Mivel a ruha is hasonló átalakuláson ment át, amikor a halállal és a pusztulással azonosított Holt-tenger vize „foglyává változott”, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a művész a szobrot a „Sómenyasszony” névre keresztelje.

(Címlapi kép: Science Photo Library)