Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Életünk legrosszabb éjszakája egy gyönyörű nővel kezdődik

2016.08.30. 16:30
Az HBO-s Aznap éjjel az utóbbi évek egyik legkeményebb és legsötétebb krimisorozata. Mindegy, ki a gyilkos, az számít, hogyan dől romba mindenkinek az élete, akit bedarál az igazságszolgáltatási rendszer.

Életünk legrosszabb éjszakája néha álomszerűen indul. Például úgy, hogy elindulunk egy buliba, majd az autónkba beszáll egy gyönyörű, sebezhető nő, aki támogatásra, a mi támogatásunkra vágyik. Kis ücsörgés a rakparton, laza drogozgatás, és úgy alakul az este, hogy végül az ágyban kötünk ki, és szenvedélyesen szeretkezünk ezzel a nővel.

Sofia Black-D'Elia és Riz Ahmed az Aznap éjjel című sorozatban

Forrás: HBO

Az Aznap éjjel főhőse, a pakisztáni-amerikai munkáscsaládból származó, egyetemista Nasir Khan nem is érti, hogyan lehet ekkora mázlija, ám amikor az éjszaka közepén felébred, és agyonszurkálva, holtan találja az előző este megismert lányt, gyorsan megérti, hogy nagyon nagy bajban van. Pánikban elmenekül a lakásból, ezzel elköveti a harmadik súlyos hibát aznap éjjel – az első az volt, hogy engedély nélkül kölcsönvette apja taxiját, a második, hogy kábítószerezett.

Középen Riz Ahmed

Forrás: HBO

Mire véget ér a sorozat, Naz még jó pár hibát elkövet, de nem biztos, hogy ezekért életfogytig tartó börtönbüntetést érdemel. Márpedig az első epizód végén úgy tűnik, hogy ez a sors vár rá, a maradék hét rész pedig arról szól, hogy megmenekül-e a fiú. Be lehet-e bizonyítani Naz ártatlanságát, miközben a külvilág számára teljesen egyértelmű, hogy ő a gyilkos?

Az HBO sorozata nem eredeti ötlet, a BBC-s Criminal Justice első évadát dolgozta át Richard Price és Steven Zaillian veterán szerzőpárosa. Mindketten a nyolcvanas évek óta dolgoznak Hollywoodban és a tévében, Price írta például A pénz színét és a Váltságdíjat, Zaillian meg a Schindler listáját. Adaptációk terén is nagy rutinjuk van, az utóbbi években ráadásul egy csomó jól sikerült széria bizonyította, hogy a remake nem ördögtől való gondolat: a Ricky Gervais-féle Hivatal mellett a Steve Carell-eset sem kell letagadni, ahogy a dán és az amerikai Híd is színvonalas, külön-külön is értékes sorozatok.

John Turturro, Peyman Moaadi és Poorna Jagannathan

Forrás: HBO

A Ben Whishaw főszereplésével készült Criminal Justice ötrészes. A három pluszepizódot az Aznap éjjel alkotói arra használták fel, hogy több fontos mellékalakot vezessenek be, részletesebben kifejtsék, hogyan változtatja meg a bűnvádi eljárás a Nazhoz közelállók életét, és milyen lépésekben rombolja szét a főhős addig ismert világát. Mert az hamar egyértelművé válik, hogy akár elítélik, akár fölmentik a fiút, tönkrement az élete.

Az a kérdés, kap-e lehetőséget az újrakezdésre, vagy nem.

Riz Ahmed és Michael Kenneth Williams

Forrás: HBO

Az is világossá válik a sorozat elején, hogy ebben a krimiben nem a gyilkos kiléte a legfontosabb. Az utolsó epizódból nem is derül ki, ki ölte meg Andreát, mert ilyen-olyan okok miatt többen is szívesen megszabadultak volna a lánytól.

A jogi procedúra lényege nem az, hogy Naz ügyvédei kiderítsék, ki a tettes, hanem hogy bebizonyítsák, nincs elég bizonyíték a fiú ellen. Itt jön a képbe a sorozat másik főhőse, a John Stone nevű zugügyvéd. Az amerikai jogi rendszerben állítólag mindenki ismer ilyen figurákat: főleg kis presztízsű, jelentéktelen ügyeket vállalnak el, rendőrségi fogdákból halásznak kuncsaftokat, és naponta tucatnyi ügyben van jelenésük a bíróságon.

John Turturro

Forrás: HBO

Stone-t John Turturro játssza, az ügyvéd alakja pedig egyike a számos tökéletes Turturro-alakításnak, valahol Barton Fink vagy az életéért szánalmasan rimánkodó („Tom, nézz a szívedbe!") Bernie Bernbaum magaslataiban. Ezt a cinikus, mogorva és éles eszű karaktert könnyebben kiismerjük, mint Nazt, látjuk, hogy ha nem is gáncs nélküli lovag, azért mélyen emberséges figura. Hozzá kötődik a sorozat két legemlékezetesebb mellékszála: mi lesz az ekcémájával, és mi lesz a macskájával? Az egyik annyira kínozza, hogy a metrón is hurkapálcával vakarja kiütéses bokáját, a másikra allergiás, de csak nem akarja ott hagyni az állatmenhelyen, ahol tíz napon belül elaltatnák.

Amara Karan és John Turturro

Forrás: HBO

Naz tényleg rejtélyesebb figura, Riz Ahmed alakításában fokozatosan változik bambán pislogó kölyökből elkeseredett, olykor kegyetlen kisbűnözővé. Kiderül, hogy jó pár titka van, mégsem az az ártatlan kölyök, akinek hittük. Ráadásul látjuk, min megy keresztül a börtönben, ahová a tárgyalása alatt bedugják: a helyi kiskirályként viselkedő gengszter veszi őt a szárnyai alá, és előbb-utóbb bűnözőt farag belőle. Lehet, hogy Naz nem ölte meg Andreát, de a börtönben nagyon súlyos dolgokat csinál. Ja, és egyébként az sem biztos, hogy a lányt nem ő ölte meg.

Vagyis a sorozat készítői leginkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy bemutassák az amerikai igazságszolgáltatás működését anélkül, hogy kicsit is idealizálnák azt, pedig a filmekben általában úgy szokták. Az Aznap éjjelben látott igazságszolgáltatás lassú, körülményes rendszere viszont rögtön bedarálja azokat, akik bekerülnek a fogaskerekei közé.

Sofia Black-D'Elia

Forrás: HBO

Mert az átlagemberrel szemben persze nincs türelem és megértés: Naz apjának taxiját a tárgyalás idejére lefoglalják, sem az ügyvédeknek több tízezer dollárral tartozó férfi, sem az autó másik két tulajdonosa nem tud dolgozni – a törvény nem segít, hanem felőröl. Eközben az igazságszolgáltatás bennfentesei rituálékat játszanak egymással: a bírók, ügyészek és nyomozók mind ismerik egymást, kihallgatásokon, bizonyítékgyűjtés közben és peren kívüli alkukon, zárt ajtók mögött működtetik azt a rendszert, amelyben az „igazság” kérdése csak érintőlegesen, általában valami fáradt vicc poénjaként kerül elő.

Az Aznap éjjel nem vidám sorozat, ezt a komor, szürkésbarna képi világ is nyomatékosítja. Kimért, méltóságteljes kameramozgásokkal kerülünk egyre beljebb a bűn intézményeinek birodalmába, Nazzal együtt merülünk el a sötét, nyomorúságos börtönéletben, ahol nem lehet megúszni életre szóló testi-lelki sérülések nélkül.

De a felszínen, a törvény „jó oldalán” is többnyire páriák lézengenek, Stone-on kívül olyanok, mint az életunt Box nyomozó (Bill Camp) vagy a boszorkányszerűségében is rokonszenves ügyésznő (Jeannie Berlin).

Bill Camp

Forrás: HBO

A krimi évtizedek óta nem számít népszerűnek a moziban, egyre inkább tévés műfajjá válik, főleg azért, mert ingerszegényebb, vontatottabb, mint a thriller. Az Aznap éjjel sem pörög magas fordulatszámon, a lassú tempóból viszont előnyt kovácsolnak a készítők: a lélektani árnyalatokra, a romba dőlő egzisztenciákra figyelnek, vagyis a noir örvényébe taszítják a hőseiket.

Hogyan változunk meg, ha a bűn közelébe kerülünk? Mennyi időbe telik felépíteni a romba dőlt életünket? Ilyen kérdéseket feszeget a sorozat, és ha vannak is válaszok, azoktól cseppet sem fogjuk jobban érezni magunkat.

(Címlapi kép: HBO)