Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

És azt tudta, hogy magyar tagja is van a Red Hot Chili Peppersnek?

2016.09.01. 09:20
A Red Hot Chili Peppers húsz év után lép fel újra Budapesten, de már napokkal a koncertek előtt meghódították a várost közvetlenségükkel. A tagok először egy magyar zenekar koncertjén tűntek föl váratlanul, egy másik nap pedig a frontember, Anthony Kiedis ölelt át egy elkeseredett gasztrobloggert a belvárosban, hogy megvigasztalja. Ha mindez nem volna elég, most összeszedtünk tíz érdekességet a hiperlaza kaliforniai bandáról, hogy legyen mivel hangolódni a csütörtöki-pénteki bulikra.

1. Magyar gyökerek

A Red Hot Chili Peppers a kaliforniai életérzés megtestesítője, pedig Flea még csak nem is Amerikában, hanem Melbourne-ben született 1962-ben, méghozzá Michael Peter Balzaryként. A családfáról nem érhetőek el részletes adatok, de annyi biztos: egyik nagyapja magyar volt, aki az első világháború elől menekült ki Ausztráliába. Emellett még ír vér is csörgedezik az ereiben. Flea mindössze négyéves volt, mikor szülei elváltak, ezután került át Los Angelesbe anyjával, aki egy jazz-zenésszel költözött össze.

2. De mi volt a nevük?

Első koncertjüket 1983-ban tartották haminc ember előtt, de ekkor még nem Red Hot Chili Peppers volt a nevük, hanem Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem. Tavaly a Rolling Stone ezt be is választotta minden idők legrosszabb bandanevei közé. „Pont ilyen zenét akartunk játszani, ami egyszerre fenséges és kaotikus” – mondta Anthony Kiedis, aki 33 év távlatából is tisztán emlékszik az első koncertjükre:„Háromnegyedes kordbársony köntös volt rajtam, és egy rikító narancssárga vadászsapka. Fura módon teljesen józan voltam.”

Fura módon teljesen józan voltam

Forrás: AFP/Bertrand Guay

3. Se drog, se hús

A sokáig drogproblémákkal küzdő Kiedis évek óta propagálja az egészséges életmódot, ráadásul 2008-ban elkötelezett vegán lett. Az egyik nagy állatvédő szervezet (PETA) ezt követően meg is választotta őt a világ legszexibb vegetáriánus férfiának. „Nem sokkal azután, hogy vegán lettem, láttam egy dokumentumfilmet arról, miként bánnak a marhákkal az üzemi farmokon, és ez végleg megpecsételte az elhatározásomat” – nyilatkozta. Kiedis emellett nagy híve a Vipassana meditációnak és követője a kabbalának.

4. A trombita volt az első

Hiába tűnik úgy, hogy Flea basszerral a kezében született, valójában nem ez volt az első hangszere: tehetséges jazztrombitásként indult, erről váltott később a basszusgitárra. Flea amúgy a mai napig képzi magát, 2008-ban beiratkozott a Dél-Kaliforniai Egyetem zeneiskolájába, hogy elmélyüljön kicsit a zeneelméletben, és újra elővegye a trombitát. „A zene mentett meg, és a könyvek” – mondta a basszeros, akinek Kiedishez hasonlóan elég kemény és vad fiatalkora volt.

Flea és Frusciante nagyon érezték egymást

Forrás: Getty Images/AFP/2006 Getty Images/Karl Walter

5. Rajongóból bandatag

A banda legtermékenyebb korszakában John Frusciante volt a gitáros, aki 15 éves korában hallotta először játszani az RHCP-t, és azonnal rajongójuk lett. Ebben az időszakban Frusciante Frank Zappához is elment meghallgatásra, ám végül visszakozott, mert Zappa szigorúan tiltotta a drogozást a bandatagoknak.

Rájöttem, hogy én rocksztár akarok lenni, drogozni és csajozni akarok, és ez nem lett volna lehetséges Zappával

– mondta a gitáros, akit 1988-ban vettek be végül a Red Hot Chili Peppersbe.

Mikor megkapta a hírt, állítólag annyira kikészült, hogy sikítva rohant végig lakásán, és nekiugrott a falnak, tartós zúzódásokat szerezve. Frusciante később többször is otthagyta a bandát, legutóbb 2009-ben, azóta Josh Klinghoffer a gitáros, aki korábban P. J. Harvey-val és Gnarls Barkley-val is zenélt.

6. Épphogy mellé

Flea és Kiedis a gimiben lettek jóbarátok, és már ekkor is kaphatóak voltak az őrültségekre. Egy időben például az volt az egyik fő szórakozásuk, hogy épületek tetejéről ugrálta be az úszómedencébe. Ez vezetett oda, hogy Kiedis 15 évesen súlyos hátsérülést szenvedett, ugyanis rosszul mérte föl az irányt egy ötemeletes épületről, és pár centivel elvétette a vizet. A baleset miatt a mai napig vannak olykor fájdalmai.

7. Nehéz búcsú

A Tearjerker című dalról sokan azt hiszik, hogy egy lányról szól, pedig valójában Kurt Cobainről írta Kiedis, akit teljesen lesújtott a Nirvana frontemberének 1994-es öngyilkossága. „Az ő halála mindnyájunkban érzelmi vihart kavart. Fogalmam sincs, miért érezte mindenki olyan közel magához ezt a fickót, de hihetetlenül megnyerő volt. Minden sikolyáért és éjsötét fájdalmáért csak szeretni lehetett

– mondta Kiedis, és mondatait alátámasztja, hogy még a Tankcsapda is írt dalt Cobain emlékére.

8. Kísérteties hasonlóság

„Nem vagyok Will Ferrell” – Chad Smith pólóján többször is ez a felirat virított, miközben dobolt a koncerteken. Az RHCP dobosa így reagált arra a közvélekedésre, miszerint kísértetiesen hasonlít a nála csaknem hat évvel fiatalabb Will Ferrellre. Az ügy aztán tovább gyűrűzött, egészen addig, hogy a komikus 2014-ben kihívta Smitht egy dobpárbajra, hogy egyszer s mindenkorra döntsék el, ki a nagyobb dobos. Végül össze is hozták a párbajt Jimmy Fallon talk show-jában, több mint 300 ezer dollárt kalapozva össze a hülyéskedésükkel egy rákközpontnak.

9. Színésznek sem utolsók

Az RHCP tagjai többször is feltűntek a filmvásznon. Kiedis például Sylvester Stallone fiát játszotta az 1978-as Ö.K.Ö.L.-ben, de tavaly felfegyverzett szörfös fiút játszott a Holtpontban. Flea olyan kultikus filmekben tűnt fel, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban vagy a Vissza a jövőbe 2 és 3.

10. Simpsonékkal az öröklétbe

A banda 1993-ban felbukkant A Simpson családban is, ami bárki számára nagy lépés az öröklét felé. A sztori szerint Krustyt, a springfieldi bohócot kellett kisegíteniük egy visszatérő show erejéig, ugyanis szegénynek lefújták a gyerekműsorát. A srácok végül odatették magukat, és alsógatyára vetkőzve nyomták le a Give It Away-t a gyerekközönségnek, és még a korabeli nagy slágerük szövegét is kiherélték Krusty bölcs tanácsai mentén.

(Címlapi kép: AFP)