Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Esterházyé az év legjobb magyar drámája

2016.09.02. 09:26
A nemrég elhunyt író Mercedes Benz című darabja kapta az évad legjobb magyar drámájának járó díjat.

A Színházi Dramaturgok Céhe nem először értékeli Esterházy darabjait. A Rubens és a nemeuklideszi asszonyok 2007-ben, az Én vagyok a Te című darabja 2011-ben lett az évad legjobb magyar drámája.

A történelmi revüt Esterházy a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta, de még nem mutatták be. A premiert 2017 januárjában tartják. Itthon a Kazinczy utcai Tesla Teátrumban tartottak belőle felolvasószínházi estet. Pontosabban ezzel avatták fel Budapest új teátrumát. Szeptember 25-én pedig a Vígszínházban is meghallgathatjuk majd ezt a verziót.

Egy gyászoló Esterházy Péter temetése után a Veszprém megyei Gannán

Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Hogy miről szól a darab?

„Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól. A fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa: „Vedd el a szerencséjüket, fogadjunk, akkor se fordulnak ellenem, akkor se árulják el a jót." – mondja  az Úr. És akkor Lucifer, kajánul figyelve az eseményeket, bedobja ezt a családot az elmúlt évszázadok magyar történelmi kavalkádjába, de különösen a huszadik század históriájának vérzivataros évtizedeibe, ő maga pedig gyakran, kísértőként, más-és más álarcba bújva próbálja megtörni a család férfihőseit.”

A díjat a Színházi Dramaturgok Céhe 1998 óta ítél oda, a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A Színikritikusok Díjának gálaestjén adja át Radnai Annamária, a dramaturg céh elnöke. A díjat Esterházy Gitta, a júliusban elhunyt író özvegye veszi át.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)