Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Elnök úr, ez merész választás!

2016.09.02. 15:57
Itt van néhány amerikai elnök kedvenc filmje. A kötelező westernek mellett van néhány meglepő választás.

Nemrég Barack Obama beszélt arról, hogy ha leköszön az elnökségről, szeretne elmenni végre moziba. Júliusban pedig Bill Clinton elevenítette fel egy beszédében, hogy egyszer két nap szabadságot vett ki, hogy végignézze az összes Rendőrakadémia-részt.

A Hollywood Reporteren össze is gyűjtötték, hogy melyek voltak az amerikai elnökök kedvenc filmjei. Nézzünk csak meg pár választást, vannak érdekes címek.

Woodrow Wilson

Az első világháború alatt hivatalban lévő amerikai elnök rendezett először vetítést a Fehér Házban. D. W. Griffithtől nézték meg az Amerika hőskorát, amely a kedvenc filmje volt. Ma nem számítana politikailag korrekt választásnak a film, amely pozitívan mutatja be a Ku-Klux-Klant, azt viszont nem lehet eltagadni Wilsontól, hogy felismerte Griffith nagyságát, aki kitalált és tökéletesített egy csomó filmes elbeszélőtechnikát, például a thrillerek feszültségkeltő suspense-stratégiáját.

Amerika hőskora

Forrás: Origo

Dwight Eisenhower

Sok amerikai elnök hivatkozott westernekre kedvenc filmként, Eisenhower viszont a Délidőt szerette, amely pont, hogy elkezdi lebontani a westernmítoszt. Ez az a film, amelyben a kisváros népe nem hajlandó segíteni a seriffnek szembeszállni egy banditával, így a Gary Cooper által játszott főhős a film végén porba hajítja a seriffcsillagot, és otthagyja a gyáva amerikaiakat a francba. Később Bill Clinton is ezt a Fred Zinnemann-filmet nevezte meg a kedvenceként.

Gary Cooper a Délidő című filmben

Forrás: AFP

John F. Kennedy

Kennedy fiatalos arc volt, ezt bizonyítja az is, hogy nagyon rápörgött James Bondra, és a hivatali ideje alatt, 1962-ben bemutatott Dr. Nót tartotta a kedvencének (egyébként ez szerintem is az egyik legjobb James Bond-film). Azt is mondta, hogy jó lenne, ha James Bond a stábjában dolgozna.

John F. Kennedy a Dr. No bemutatásának évében

Forrás: AFP/Stf

George W. Bush

Bush kedvenc filmje saját bevallása szerint az 1989-es Baseball álmok Kevin Costnerrel. Nagyszerű választás! Costner legtöbb sportolófilmje (jó sok van neki) remek szórakozás, a csúcs pedig valóban a két egymást követő évben forgatott Baseball bikák és Baseball álmok. A magyar címük alapján elég nehéz megkülönböztetni őket, de a Baseball bikákban jön össze Costner Susan Sarandonnal, a Baseball álmokban pedig isteni sugallatra baseballpályát épít. Úgy tűnik, Bush jobb lett volna filmesztétának, mint elnöknek.

George W. Bush régi pisztolyokkal és páncélos emberekkel ismerkedik

Forrás: AFP/Mandel Ngan

Barack Obama

Obama szerint a legjobb film A keresztapa első és második része. Ez bárkitől elég konzervatív választás lenne, de egy elnöktől mégis merésznek és modernnek számít. Elvégre olyan filmekről van szó, amelyekben gengszterek a főhősök, és a végén nem bűnhődnek meg, hanem pont, hogy karriert csinálnak. Persze lehet, hogy hivatali ideje végéhez közeledve Obama is elvesztette az illúzióit.

Barack Obama idén júliusban

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Aude Guerrucci

(Címlapi kép: Baseball álmok / AFP)