Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Erdoğan betiltja Shakespeare-t a török színpadokon

2016.09.03. 17:33
Törökország elnöke célba veszi a kultúrát. És lő. Olyan nagyvadak esnek áldozatául, mint Shakespeare, Csehov vagy Goldoni.

Recep Tayyip Erdoğan egyre jobban belelovalja magát a másként gondolkodók eltávolításába. Tízezreket tett már lapátra vagy börtönzött be a júliusi puccskísérlet miatt, amelyet szerinte Fetullah Gülen tervelt ki a török kormány ellen.

Ankarának most már a színészek is a célpontjai. Augusztus 4-én több mint 20 kulturális szervezet képviselői (újságírók, írók, színészek, rendezők) írta alá azt a közleményt, amelyben felhívják a közvélemény figyelmét

a kultúra ellen indított boszorkányüldözésre.

A tisztogatás az isztambuli színházakban kezdődött. Elbocsátottak egy rendezőt, hat színészt és egy irodai alkalmazottat, azzal vádolva őket, hogy részt vettek a puccskísérletben. További 20 színészt távolítottak el arra hivatkozva, hogy a teljesítményük nem üti meg az elvárt színvonalat.

Recep Tayyip Erdoğan: Nincs többé Shakespeare, Csehov, Goldoni

Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency

Augusztus 28-án a Devlet Tiyatroları, a török színházi társaságok igazgatósága levette a nem nemzeti szerzők előadásait a színházak repertoárjáról.

Nincs többé Shakespeare, se Csehov, se Goldoni.

Semmi „nyugati” nem jelenhet meg az ankarai színpadokon.

Erősen emlékeztet ez arra az időszakra, amikor az iráni forradalom során Khomeini ajatollah nem számolta fel a színházakat, de durva cenzúrát vezetett be. Felismerte ugyanis a teátrum propagandaszerepét. Csak olyan előadásokat engedélyezett, amelyek dicsőítették az iráni iszlám forradalmat. A nyugati színházat és táncot száműzte, mondván, megerőszakolja a fiatalokat, megfojtja erényüket és bátorságukat.

A török állami színházak október 4-én kezdik a következő évadot: „Csak olyan előadásokat tűzünk műsorra, amelyek megszilárdítják az állam egységét és fokozzák a nemzeti érzelmeket” – jelentette be Nejat Birecik, a Devlet Tiyatroları alelnöke.

(Címlapi kép: AFP/Adem Altan)