Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Úgy győzhetjük le az iskolát, ha kiröhögjük

2016.09.06. 18:44
Megnyugtató eredménnyel töltöttem ki az apatesztet. Kiderült, hogy Szily László Beírás című, iskolás gyerekek szüleinek szóló túlélőkalauzát egyenesen nekem írta. Azért, hogy némelyik fejezetnél kiégetten bólogathassak, de közben kicsit azért megmelegedjen a szívem tája, hogy nem csak nekem szar az életben.

Nekem írta volna akkor is, ha robot vagy gyermektelen lennék, aki csak röhögni jött ide. A röhögés kulcsszó, mondanom se kell, ha Szilyről van szó. De vajon lehet-e röhögtetni 302 oldalon keresztül izzadságszag nélkül? Színtiszta szakmai kíváncsiságból kérdezem.

Valami azonban még a szakmai kíváncsiságnál is erősebben motivált, hogy belevessem magam a lapok közé. A nosztalgia.

A lányom nemrég töltötte be a húszat, és összeköltözött a barátjával. Én meg még mindig ott tartok, hogy ha a boltban meglátok egy kindertojást, automatikusan elindul felé a kezem. Ez tarthatatlan. Úgyhogy kapóra jött a könyv, azt reméltem tőle, segít a gyászmunkában, mint egy jó terápia.

Szilynek szerencséje van. Sosem írhatta volna meg ezt a könyvet (a másik kettőt sem), ha mondjuk olyan normális társadalomban élünk, amelyet alapvetően nem a nemi sztereotípiákra építettek. Ilyen az, amikor a macsófagyi visszanyal: „szerencsétlen apáknak soha senki nem árul el egy büdös szót sem előre arról, hogy mi vár rájuk”.

A Kitolás „borzalmaihoz” képest a Beírás tényleg felér egy akkora sokkal, mint ha szeptemberben visszajöttek volna a ruszkik, és újrakezdődne a kommunizmus. Az iskola az igazi diktatúra. Még akkor is, ha történetesen valami alternatív suliba sikerül benyomni a gyerekünket.

Forrás: bookline

Néha persze a poénnal mindent meghekkelő Szily is beleesik olyan közhelyek puffogtatásába, mint például az, hogy az alternatív iskolákban a gyereknek még „12 éves korában sem lesz halvány segédfingja sem olyan, a hétköznapi világ régi vágású lakói által istenített trükkökről, mint két egyjegyű szám összeadása vagy egy tetszés szerinti, kétmondatos magyar nyelvű szöveg gördülékeny felolvasása. Cserébe úgy fognak horgolni, mint egy isten, és úgy vetnek vályogot, mint egy hétpróbás cigány”.

Másrészt viszont olyan kopernikuszi igazságokat mond ki az iskolatípussal kapcsolatban, mint ez:

Egy rakás alternatív suli ugyanis igazából életforma.

Szily sosem ad receptet, mert azt nagyképűségnek tartja, ettől függetlenül némely életbe vágó tanácsa mégis receptszagú. Ilyen az Óvatos János-taktika. Miszerint előbb egy normális iskolába érdemes íratni a gyereket, hogy megtanítsák írni-olvasni-számolni, aztán hatodik után keresni egy alternatív helyet.

Hát, nem tudom. Az úgynevezett „normális” iskola hatodikra már képes olyan zombit faragni a gyerekünkből, hogy azon már semmilyen alternatíva nem tud segíteni. Ami már nem biztos, hogy annyira vicces. Szily viszont az. Akkor is, amikor túltolja, hiszen akkor pont a túltolás a lényeg. Iróniával és szarkazmussal töltött humora néha a Monty Pythonéra emlékeztet, bár Szily abszurd bravúrjainak inkább a félreértésen alapuló klasszikus kabaréjelenetek a gyökerei. Ilyen például az Így jöttem össze egy másik apával című fejezet a maga szókimondó vulgarizmusával.

Szily könyvében azok a legviccesebb és legfelemelőbb pillanatok, amikor látványosan felszámolja a társadalmat még mindig jellemző prüdériát, és a szexualitást olyan természetesen kezeli, mint a szülői értekezletet. Külön fejezetet is szentel a témának Suli és szex címmel. Az ilyen felütésnek tényleg társadalomjobbító szerepe lehet:

Hol dugnak az óvodások szülei? Jól elbújva. És hol dugnak az iskolásokéi? Ahol csak tudnak.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a Beírás minden oldalán könnyesre röhögtem magam. Megértem azokat is, akik, pont Szilyt idézve, azzal csukják be, hogy „...egyszer még ezt a fajta humort is meg lehet unni”.

De hogy a Szily-féle terápia működött, bizonyítja, hogy húsz év után először értetlenkedve néztem, mit keres egy kindertojás a kosaramban.

Szily László: Beírás (Iskolai túlélőkalauz apáknak), Bookline 2016, 3499 Ft

(Címlapi kép: Bookline)